IMG_5394

Væpnede lastebil-plyndrere dømt

Pågripelsen av tre polakker på Hedmarken i august i fjor, ble gjennombruddet i en politietterforskning som endte med oppklaring av innbrudd i 13 Elkjøp-lastebiler fra Lindesnes i sør til Tromsø i nord. Nå er polakkene, som var væpnet da politiet slo til, dømt.

Publisert

Sikkerhetsansvarlig Lars Vethe i Elkjøp Nordic AS. (Foto: Even Rise)

Innbruddene skjedde mens sjåførene gjennomførte pålagt hvile på sin vei mellom Elkjøp-lageret i Sverige og ulike butikker i Norge. Samtidig som sjåførene sov, lettet polakkene kjøretøyene for elektriske varer verdt nærmere to millioner kroner.

Lastebilinnbruddene skjedde både i Sverige og Norge, blant annet på Rudshøgda, Tromsø, Flå, Rana, Balsfjord, Kristiansand, Lindesnes, Moi, Arendal og Odda. Oppklaringen er et godt eksempel på effektivt politiarbeid på tvers av både politidistrikter og landegrenser.

– Det er skjerpende at de stjålne varene utgjør store verdier. Tyveriene er begått av flere personer på tvers av landegrenser og preges av å være til dels organisert og profesjonelt utført kriminalitet – formentlig i et etablert nettverk for omsetning av tyvegodset, heter det i dommen fra tingretten.

Dommerne påpeker at det profesjonelle og organiserte preget underbygges ved at to av polakkene tidligere har jobbet som lastebilsjåfører, og derfor kjenner rutiner med blant annet kjøre- og hviletid. Den ene av dem har tidligere vært kollega med sjåførene de nå er dømt for å ha stjålet fra, og kjørte da for transportselskapet som brukes av Elkjøp mellom Sverige og Norge.

Hovedmennene som henholdsvis er en 34 år gammel baker og en 37 år gammel keramiker, er av tingretten funnet skyldig i 13 lastebilinnbrudd. En 51 åring, som arbeider som polygraf (betjener løgndetektor), er funnet skyldig i å ha vært med på to av innbruddene.

34-åringen er dømt til fengsel i tre år og ni måneder, mens 37-åringen slipper unna med fengsel i tre år og fire måneder. Sistnevnte får også inndratt elektrosjokkvåpenet han var i besittelse av under pågripelsen.

51-åringen er dømt til fengsel i ni måneder for de to innbruddene han ble funnet skyldig i å ha vært med på. Alle tre har også fått inndratt førerkortene sine, men tingretten er ikke enig med påtalemyndigheten som mener at også bilene deres inndras til fordel for statskassen.

De to hovedmennene er i fellesskap også dømt til å betale 1.681.906 kroner i erstatning til Elkjøp Norge Grossist AS. I tillegg er alle tre ansvarlige for å betale inn ytterligere ett erstatningsbeløp på 20.000 kroner.

Polakkene var i utgangspunktet tiltalt for 20 tilfeller av lastebilinnbrudd og tyverier av Elkjøp-varer, men etter hovedforhandlingen i tingretten endte det med at de ble funnet skyldig i 13 tilfeller.

For Elkjøp har plyndring av lastebiler vært et betydelig problem over tid. I 2011 hadde selskapet flere enn ti lignende tilfeller. Måten polakkene har brutt seg inn til lasten, har i hovedsak foregått ved at de har skåret opp presenninger.

– På vegne av vår samarbeidspartner Kuehne Nagel er vi veldig fornøyde med den innsatsen politiet har gjort i denne saken, sier sikkerhetsansvarlig i Elkjøp Nordic AS, Lars Vethe.

Powered by Labrador CMS