Berg

120 ville lære om risikoanalyse

– I Statoil lever sikkerhetsanalysene konstant. De er alt for oss. Det sier Corporate security specialist Henning Berg i Statoil. Mandag fortalte han 120 seminardeltakere hos NSR at risikoanalyser ikke behøver å være svært kompliserte.

Publisert

Henning Berg i Statoil var en av foredragsholderne da NSR region Oslo arrangerte seminar om risikoanalyse mandag. (Foto: Even Rise)

Høstens Krisino-avsløring om at 84 av 100 norske virksomheter mangler skriftlig risikovurdering mot kriminalitet, gjør at Næringslivets Sikkerhetsråd (NSR) øker søkelyset på nettopp kartlegging av potensielle trusler og forebyggende tiltak. Målet er at resultatet av tilsvarende undersøkelse skal være kraftig forbedret om to år.

– En risikoanalyse bestående av verdivurdering, trusselvurdering, sårbarhetsvurdering og risikovurdering gjør virksomheten bedre rustet til å stå i mot kriminalitet og andre tilsiktede og uønskede hendelser. Men den behøver ikke å være verken vanskelig eller tidkrevende å lage, sier direktør Kristine Beitland i NSR.

Både hun og seniorrådgiver Arne Røed Simonsen ble svært overrasket over tallene som kom frem i Kriminalitets- og sikkerhetsundersøkelsen i Norge (Krisino). De tror det bedrøvelige resultatet skyldes uvitenhet med tilhørende ubegrunnet frykt om at risikoanalyse er ensbetydende med bruk av store ressurser.

– At risikoanalyse nødvendigvis må bli veldig ressurskrevende, er ikke helt riktig. Selvsagt må innsatsen som legges ned stå i stil med størrelsen på verdiene og virksomheten. Men også for små og mellomstore bedrifter er dette arbeidet som regel overkommelig. En risikoanalyse kan med andre ord tilpasses den enkelte virksomhet, sier Røed Simonsen.

Vertskap for årets siste regionale NSR-seminar, som ble holdt på Fornebu, var Statoil med Henning Berg i spissen. Arrangementet ble ledet av NSR sin regionale representant Arne Haugen fra Norges Bank. At så mange som 120 personer deltok, anses å være et stort fremskritt i arbeidet med å bevisstgjøre virksomhetene rundt risikoanalyser. Dette er hele tre firedeler av antallet deltakere som var på NSR sitt største arrangement, Sikkerhetskonferansen. Det var der Krisino ble presentert for to måneder siden.

– Risikoanalysene er basisen for alt vi gjør. Det er ut fra disse vi skaper den grunnsikringen vi ønsker å ha. Og analysene må følges opp kontinuerlig, sier Berg - og beskriver dem som en verktøykasse med forhåndsdefinerte tiltak.

– Og hvis oppståtte situasjoner skulle bli vedvarende, må det gjøres nye analyser som hever grunnsikringen, legger han til.

Også Marinejegerkommandoen var representert under mandagens seminar. De har søkt kompetanse hos sivilt næringsliv for å finne egnede metoder for sin risikoanalyse. Årsaken er at Forsvarets egne metoder ikke fungerte for dem.

– Det er gledelig at Marinejegerkommandoen har søkt råd i det sivile sikkerhetsmiljøet. NSR skal fungere nettopp som en arena for samhandling mellom næringslivet og det offentlige, sier Kristine Beitland.

Seminarets første foredragsholder var Roy Stranden fra Departementenes Servicesenter. Foruten å sette risikobegrepet i et historisk perspektiv, fokuserte han på risikoanalyse. Han nevnte også andre standarder i samme serie, som blant annet terminologi, risikohåndtering og verifikasjon.

– Standarden for risikohåndtering og risikoanalyse ligger nå til godkjenning hos Standard Norge, sier Stranden.

Powered by Labrador CMS