Irgens LITE

Millioner til kraftsenter innen informasjonssikkerhet

Det er grunn til å juble ved Høgskolen i Gjøvik. I statsbudsjett går nemlig den avtroppende regjeringen inn for å sette av fem millioner kroner til deres ferske nasjonale senter for informasjonssikkerhet.

Publisert

Viserektor Morten Irgens ved Høgskolen i Gjøvik kan glede seg over millioner til kompetansesenteret innen informasjonssikkerhet. Her snakker han om alt som er avhengig av IKT under Sikkerhetskonferansen i høst. (Foto: Even Rise)

I formiddag legger finansminister Sigbjørn Johnsen frem de rødgrønnes siste statsbudsjett. Allerede under Sikkerhetskonferansen i regi av Næringslivets Sikkerhetsråd, kom avtroppende justis- og beredskapsminister Grete Faremo med lekkasjen som avslørte økt satsning på kompetanseheving innen informasjonssikkerhet. Hun var imidlertid ikke mer konkret enn som så, men i dag kommer den endelige fasiten:

Hele fem millioner kroner til produksjon av informasjonssikkerhetskompetanse ved kompetansesenteret på Høgskolen i Gjøvik. Fire av millionene kommer fra Justis- og beredskapsdepartementet, mens den siste millionen kommer fra fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet.

- Dette er en gladnyhet for videre satsning på IKT-sikkerhet, sier Faremo til Oppland Arbeiderblad.

NSR dokumenterte gjennom Mørketallsundersøkelsen i fjor at det står dårlig til med informasjonssikkerheten i norske bedrifter. Daglige ledere mangler kunnskap på området.

– Tidligere i år ble historiens største kompetanseløft på fagfeltet lansert. Det er gledelig at Høgskolen i Gjøvik, med hjelp fra flere av våre medlemmer – samt myndighetene, har gjort denne høgskolen til et internasjonalt kraftsenter innenfor digital sikkerhet, har NSR-direktør Kristine Beitland tidligere sagt til Aktuell Sikkerhet.

Som en oppsummering etter Sikkerhetskonferansen i september, hvor viserektor Morten Irgens holdt foredrag, understreket Beitland:

– Irgens påpekte sårbarheten ved at all virksomhet i samfunnet er helt avhengig av IKT, sier Kristine Beitland.

Etter at politikerne i vår la frem innstillinger som alle fremhevet informasjonssikkerhetsmiljøet ved Høgskolen i Gjøvik, sa ifølge høgskolens hjemmesider, viserektor Morten Irgens dette:

- En gradvis digitalisering av vår infrastruktur har gjort Norge svært sårbart. Individer, organisasjoner og firmaer er tvunget til å forholde seg til et stadig voksende trussellandskap. Høy utdanning, effektivitet i kompetanseutvikling og samarbeid på tvers av sektorer blir helt avgjørende for å ligge i forkant av ulike sikkerhetstrusler.

På nettsiden går det videre frem at Høgskolen i Gjøvik har kompetansen som Norge trenger. The Norwegian Information Security Laboratory (NISlab) ved Høgskolen i Gjøvik er en av Europas største akademiske forskningsgrupper i informasjonssikkerhet. Totalt jobber 50 forskere ved NISlab, inkludert i fokuslaboratorier i cyberkriminalitet og biometri.

- Det sier noe at utlendinger kommer til Høgskolen i Gjøvik for å lære om informasjonssikkerhet. Da er det naturlig for oss å gi økonomisk støtte. Det er imponerende det de har klart å bygge opp, sier avtroppende statsråd Rigmor Aasrud i Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet.

Powered by Labrador CMS