Mobilbatterier lammer varealarmer

Sikkerhetsbransjen bekrefter at mobiltelefoner kan hindre varealarmer i å bli utløst. – Det har ikke noe med iPhone spesielt å gjøre, men med batteriet i mobiltelefoner generelt.

Publisert

(Illustrasjonsfoto: Even Rise)

Det sier Roy Tuhus i Infratek til VG. I en reportasje fokuserer avisen på at iPhone med den nyeste programvareoppdateringen har satt en butikkalarm i Sverige ut av spill.

VG viser til en svensk student som hevder at alarmen ble utløst med iPhonenes gamle programvare, men ikke med den nye.

– Dette har ikke noe med iPhone spesielt å gjøre, men med batteriet i mobiltelefoner. Mobilen kan blokkere signalene fra brikken, slik at de ikke når frem til systemet som skal slå alarm, sier Roy Tuhus.

Han forklarer videre til avisen at telefonen må holdes inntil varen på en spesiell måte dersom den skal klare å ”bugge” ut systemet. Han understreker at det heller ikke er alle systemer som kan settes ut av spill på denne måten.

– Det er tre teknologier i varesikring. På to av disse kan det skje. Det gjelder først og fremst eldre teknologi, som det ikke brukes så mye av i Norge som i Sverige og Finland, sier Tuhus til VG.

Overfor avisen bekrefter også sikkerhetsleder i Securitas, Jaran Engh at varealarmer kan bli satt ut av spill med mobiltelefoner.

Her kan du lese mer i VG om hva sikkerhetssjef Per Geijer i Svensk Handel sier om problemet. Også Thor Martin Bjerke i Virke uttaler seg:

– Vi har tilfeller hvor folk har lest om teknikker i media eller sett det på TV, men likevel gått rett i fella. Leverandørene kommer hele tiden med mottiltak. Det som virker i dag, kan hende ikke virker i morgen, sier Bjerke til VG.

"
Powered by Labrador CMS