Ordensvakter gis politibeskyttelse på fritiden

Ordensvakter i Oslo oppsøkes på fritiden og trues med både juling og drap. I frykt for at truslene skal bli realisert, får flere av dem nå ekstraordinær beskyttelse av politiet.

Publisert

Politiet ser svært alvorlig på at vektere i Oslo drapstrues av folk som oppsøker dem hjemme. Kilder i politiet bekrefter overfor Aktuell Sikkerhet at de den siste tiden har satt inn ekstra ressurser for å gi enkelte ordensvaker politibeskyttelse.

Dette innebærer at ordensvaktene nå følges tett av polititjenestemenn, både på jobb og privat. Samtidig som disse gis beskyttelse, retter hovedstadspolitiet også et ekstra søkelys mot gjerningsmennene og deres bevegelser.

De alvorlige og skremmende truslene har vekterne mottatt mens de har vært på jobb, men også i ulike private sammenhenger. Noen av ordensvaktene har til og med blitt oppsøkt hjemme av kriminelle. I den forbindelse gis de klar beskjed om at de enten skal bankes opp, eller i de verste fall drepes.

Oslopolitiet aksepterer ikke at ordensvakter som gjør en jobb for et tryggere uteliv, blir utsatt for trusler og vold. Derfor ser de svært alvorlig på situasjonen.

Etter det Aktuell Sikkerhet erfarer, er det gjester som er møtt med ulike sanksjoner for sin oppførsel ute på byen, som etterpå truer og kartlegger ordensvaktenes liv utenfor jobben.

Politiet er av en klar oppfatning om at det i siste halvår har hardnet til i forholdet mellom enkelte utelivsgjester og ordensvaktene på flere steder i Oslo. Aktuell Sikkerhet satte søkelyset på dette i magasinets siste papirutgave som kom for noen uker siden, og kunne da avsløre at vold og trusler mot vektere økte med nærmere 20 prosent fra første halvår i fjor til samme periode i år. Dette ble beregnet ut fra statistikken til NHO Service.

Politiet ønsker ikke å kommentere ved hvilke utesteder de rammede ordensvaktene arbeider. De vil heller ikke si noe om hva slags episoder som har ført til trusselsituasjonene.

Fagsjef Runar Karlsen i NHO Service bekrefter at han kjenner til at politiet gir enkelte dørvakter beskyttelse.

-Situasjonen har blitt tøffere. Dette underbygger hva vi mener om at kravet til utdanning for ordensvakter må bli like omfattende som for vektere. Jeg vil også understreke at det er alles ansvar at slike hendelser, som blant annet trusler, blir oppklart. Derfor må alle som vet noe, fortelle dette til politiet. Dette gjelder alle, ikke minst ordensvaktene selv, sier Karlsen.

Det alvorligste anslaget mot en ordensvakt i Oslo den siste tiden, skjedde på Alfreds Hage på Aker brygge i sommer. Han ble knivstukket mens han var på jobb og svevde etterpå mellom liv og død. Politiet etterforsker knivstikkingen som drapsforsøk. Ordensvakten lå lenge på sykehus, men ble på slutten av sommeren utskrevet.

Politiet har etterlyst to personer som løp fra stedet umiddelbart etter angrepet på ordensvakten. Politioverbetjent Grete Lien Metlid opplyser at saken har vist seg vanskelig å løse.

- Det er ingen gjennombrudd. Vi har ikke noe konkret å gå på, og er avhengig av tips for å kunne løse saken. Derfor oppfordrer vi alle som kan vite noe om å kontakte oss, sier Grete Lien Metlid.

– Vi ser svært alvorlig på denne hendelsen, ikke minst fordi han som ble knivstukket var på jobb for å opprettholde ro og orden. Det gir denne saken en ekstra dimensjon, sa politioverbetjent Grete Lien Metlid ved voldsavsnittet i Oslo politidistrikt til Aktuell Sikkerhet tidligere i høst.

Powered by Labrador CMS