Styrer unna politiet i mangel på tillit

Åtte av ti næringsdrivende som ikke anmelder straffbare forhold, lar være fordi de mener saken uansett blir henlagt av politiet. 32 prosent av dem mangler også tillit til politiets kompetanse.

Publisert

Det kommer frem i den omfattende Kriminalitets- og sikkerhetsundersøkelsen som offentliggjøres under første dag av Sikkerhetskonferansen i dag, onsdag.

Samtidig er det stadig færre næringsdrivende som unnlater å anmelde. I 2007 ga 11 av ett hundre virksomheter blaffen i å anmelde kriminalitet, mens Næringslivets Sikkerhetsråd (NSR) nå kan glede seg over at dette nesten er halvert i 2011/2012.

Da årets Kriminalitets- og sikkerhetsundersøkelse (Krisino) ble gjennomført i vår, viste det seg nemlig at kun seks prosent av de spurte hadde latt være å prioritere anmeldelse av kriminelle forhold de var rammet for de siste 12 månedene.

– Det er svært positivt at stadig flere velger å anmelde. Dette bidrar til å synliggjøre kriminaliteten som næringslivet utsettes for, og vil forhåpentligvis resultere i en høyere prioritering fra myndighetenes side, sier seniorrådgiver Arne Røed Simonsen i NSR.

I tillegg til at åtte av ti begrunner anmeldelses-unnlatelsen med at politiet uansett henlegger, sier 68 prosent at det tar for mye ressurser og tid å anmelde. Dette er en liten økning sammenlignet med hvor mange som mente det for to år siden.

– Vi håper det blir lagt til rette for en mindre ressurskrevende løsning for næringsdrivende å inngi anmeldelse. Denne må ivaretar rettssikkerheten, men kan kan for eksempel digitaliseres, sier Røed Simonsen.

I tillegg til at Krisino tilbakeviser myten om at mange lar være å anmelde for ikke å svekke virksomhetens omdømme, viser undersøkelsen også at 32 prosent som ikke anmelder kriminalitet lar være på grunn av manglende tillit til politiets kompetanse.

Krisino baserer seg på telefonintervjuer med 2000 private virksomheter og 500 offentlige virksomheter.

Sikkerhetskonferansen arrangeres hver høst av Næringslivets Sikkerhetsråd. Direktør Kristine Beitland er svært fornøyd med at nærmere 200 personer, inkludert foredragsholdere, utstillere og presse, deltar. Arrangøren har for øvrig grunn til å være stolt over programmet på årets konferanse. Det kan du lese mer om her.

"
Powered by Labrador CMS