Universitetet kan ikke utelukke G4S

G4S har seiret i Klagenemnda for offentlige anskaffelser (Kofa). Der slås det fast at Universitetet i Oslo (UiO) ikke kan stenge sikkerhetsselskapet ute fra anbudsrunder ved innkjøp av vakt og sikkerhetstjenester.

Publisert

UiO avviste i april G4S fra en anbudsrunde om levering av vakttjenester. Begrunnelsen var en påstand om at det verdensomspennende selskapet ikke oppfyller kvalitetskravet om etterlevelse av menneskerettigheter. Nå slår Kofa altså fast, slik G4S har hevdet hele tiden, at dette er diskriminering og brudd på grunnleggende bestemmelser i lov om offentlige anskaffelser.

Konklusjonen er at Universitetet i Oslo har brutt forskriften paragraf 11-10 (1) ved å avvise G4S, og at det selvstendige G4S-selskapet i Norge ikke kan ansvarliggjøres for tjenester søsterbedriften i Israel leverer på Vestbredden.

– Dette er en viktig prinsippavgjørelse for G4S, sier kommunikasjonsdirektør Ådne Mauritzen i G4S.

Det er et faktum at avvisningen fra UiO kom i kjølvannet av en massiv kampanje fra blant andre Palestinakomiteen. Den oppfordret til boikott av selskapet for å få dem til å trekke seg ut av de okkuperte områdene på Vestbredden.

Anbudet det har vært strid om, kom etter at UiO valgte å ikke forlenge en flere år lang vakt- og sikkerhetsavtale med G4S. Dette skjedde etter svært høylydt og synlig aktivitet fra aktivistenes side.

Så sent som denne uka, på samme tid som Kofa-avgjørelsen falt, intensiverte Palestinakomiteen sin kampanje. Dennes støttes også av blant andre Fagforbundet og Norsk Folkehjelp.

G4S har hele tiden bestridt en rekke av påstandene Palestina-aktivistene har fremmet, og de hevder at mange av dem er direkte feil. Dette fordi det omstridte datterselskapet i Israel for lengst har terminert flere tjenester med bakgrunn i G4S sine etiske retningslinjer.

– Vi kan ikke identifiseres med G4S i Israel. G4S i Norge har verken samkvem eller samarbeid med selskapet i Israel. Dersom UiO mener å kunne identifisere G4S med alle konsernselskapene i mer en 125 land, måtte dette ha fremgått klart, skriver G4S i en av sine kommentarer knyttet til klagen til Kofa.

– Situasjonen på Vestbredden er åpenbart svært kompleks og svært krevende for de som er involvert på begge sider av debatten. G4S tar sine forpliktelser angående menneskerettigheter svært alvorlig, og har gjennomført en omfattende gjennomgang av sin virksomhet i regionen. Beslutninger er gjort på grunnlag av etikk og ikke på politikk, heter det blant annet i Kofa-klagen.

– Der G4S mener at arbeidet ikke overholder G4S sine globale etiske standarder for menneskerettigheter, har man utført tiltak for å løse dette. Gjennomføringen av tiltakene har dessverre tatt lengre tid enn det man først hadde håpet, men G4S er fortsatt dedikert til å gjennomføre dem. Vi tar dette meget alvorlig, og det er laget en plan for å avslutte alle kontrakter i dette området senest 2015, heter det videre.

Vidar Berg og Ådne Mauritzen i G4S har grunn til å smile etter at de seiret i Kofa. (Foto: Even Rise)

– Kofa er helt enige med oss i vår vurdering om at G4S i Norge ikke skal vurderes ut fra hva en virksomhet i et søsterselskap i Israel foretar seg. Det er den norske virksomheten som må vurderes i forhold til etiske retningslinjer og menneskerettigheter. Vi antar at UiO tar saken til etterretning og at de fullfører anbudskonkurransen som planlagt, sier kommunikasjonsdirektør Ådne Mauritzen i G4S.

UiO aksepterer ifølge publikasjonen Uniforum Kofas avgjørelse, men er uenig i begrunnelsen.

Administrerende direktør Petter Furulund i NHO Service har tidligere uttalt seg om saken og understreket den gang at G4S i Norge ikke har noen innflytelse over virksomheten i Israel. - Vi har forståelse for at mange i Norge har sterke meninger om konflikten i Gaza, men å straffe et norsk selskap for noe de ikke har innflytelse over gir liten mening, sa Furulund.

Powered by Labrador CMS