Erna og Petter

Brudd i forhandlingene - vekteroppgjøret til mekling

En time på overtid i natt ble det brudd i forhandlingene om årets lønnsoppgjør for vekterne.

Publisert

Erna Hagensen og Petter Furulund konstaterte i natt at de er så langt fra hverandre at de må ha hjelp fra Riksmekleren i vekteroppgjøret. (Foto: Even Rise)

- Vi tror løsningsviljen hos begge parter vil være stor når vi møtes hos Riksmekleren etter påske, sier administrerende direktør Petter Furulund i NHO Service.

Han ledet NHO Service sin delegasjon gjennom forhandlingene om forslag til revidert overenskomst for vektere 2014-2016, som startet mandag klokka 12.00. Forbundsleder Erna Hagensen er Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF) sin forhandlingsleder.

- Det var en totalpakke som gjorde at vi brøt. NHO Service ville ikke ta med deler av det som lå i frontfaget, og heller ikke innfri krav til tekstendringer som vi hadde, sier Hagensen, uten å ville gå i detaljer:

- Jeg kan på det nåværende tidspunkt, fordi vi skal til mekling etter påske, ikke si noe om hvilke krav til tekstendringer eller hvilke deler av det frontfagene fikk i gjennom som ikke NHO Service ville ta med. Det er trist at partene ikke klarte å bli enige. Jeg hadde håpet vi skulle klare det denne gangen, sier Hagensen til Arbeidsmanden.

Parat forhandler parallelt med NAF. De ble tvunget til mekling da NHO Service ikke ønsket å forhandle videre med kun en av partene. Lars-Petter Larsen, forhandlingsleder for Parat, sier han gjerne skulle unngått den oppståtte situasjonen fordi den øker sannsynligheten for streik. Ifølge Larsen har Parat justert sine krav under forhandlingene for å komme frem til en mulig skisse til løsning.

- Vi forventer å få gjennomslag for våre justerte krav i meklingen, men mekling er utfordrende og vi kan ende i streik dersom vi ikke blir enige, sier Larsen.

Både i 2010 og i 2012 endte vekteroppgjøret med streik. Etter det Aktuell Sikkerhet erfarer, var ikke lønn noe stort tema under årets forhandlinger før fristen nærmet seg ved midnatt.

Etter innkomne forslag fra medlemmer og tillitsvalgte i Norsk Arbeidsmandsforbund var dette hovedkravene derfra da forhandlingene startet mandag:

* Hovedkravet er fortsatt en økning av lønnen slik at en over tid nærmer seg gjennomsnittlig industriarbeiderlønn.

*Bedre kompensasjon for ubekvem arbeidstid, samt høyere fagbrevtillegg.

*Bedre kompensasjon for sein varsling av vakt.

*Vekterne skal omfattes av den enigheten som er fremkommet i frontfagene vedrørende pensjon.

Som tidligere hadde NAF også denne gangen lagt inn flere krav om tekstmessige endringer, deriblant avtale om kompensasjon for reisetid, avtale om tidspunkt for lønnsutbetaling og avtale om feriepengeutbetaling.

Powered by Labrador CMS