- Vakthold uten godkjenning på FrP-landsmøtet

Vektere fra konkursrammede Safe Security AS ivaretar sikkerheten for sju statsråder og resten av Fremskrittspartiet under helgas landsmøte. Dette på tross av at det ifølge NHO Service er lovstridig å jobbe som vekter mot betaling uten å være ansatt i en godkjent vaktvirksomhet.

Publisert

Kommunikasjonsrådgiver Erik Tørrisen i Fremskrittspartiet bekrefter overfor Aktuell Sikkerhet at Safe Security AS er innleid under årsmøtet som startet på Clarion Hotel Oslo Airport fredag og som avsluttes søndag.

- Safe Security AS er konkurs og selskapet eksisterer derfor ikke lenger. Det er med andre ord ingen drift i Safe Security AS nå. Boet vil ikke under noen omstendighet tre inn i noen av avtalene som ble gjort før konkursåpningen. Ingen kan derfor påberope seg å jobbe for Safe Security AS etter onsdag 30. april, sier advokat Svein-Harald Foss som er bostyrer.

- Dersom noen av vekterne i det som var Safe Security AS jobber nå, må dette være et forhold mellom hver enkelt oppdragsgiver og vekterne selv. Verken det som var Safe Security AS eller jeg har noe med det å gjøre selv om det eventuelt kan være i strid med loven, legger han til.

Hovedkontoret til det konkursrammede selskapet ligger i Lillehammer. Ifølge Safe Security AS sine hjemmesider og Bjørnar Borge som var daglig leder frem til konkursåpningen, hadde de godkjenning til å drive vaktvirksomhet i alle landets politidistrikter. Som følge av lokaliseringen i Lillehammer er det Gudbrandsdal politidistrikt som er såkalt "hovedgodkjenner". Bjørnar Borge opplyste fredag at selskapet hadde litt flere enn 250 vektere ansatt da konkursen ble åpnet.

I en mail til Aktuell Sikkerhet fredag, skrev politimester Arne Hammersmark at virksomheten i Safe Security kan fortsette på vegne av boet inntil videre. Bostyrer Foss tilbakeviser altså at det er noen drift i regi av boet slik det forutsettes for en eventuell midlertidig opprettholdelse av selskapets kontrakter. Bjørnar Borge på sin side opplyser i en mail i dag, lørdag:

- Vi har hatt en dialog med Gudbrandsdal politidistrikt og der fått en dispensasjon til å levere tjenester inntil videre.

Han har ikke besvart Aktuell Sikkerhets oppfølgingsspørsål om han med «vi» mener seg selv, det gamle selskapet eller boet.

- Å drive vaktvirksomhet uten tilknytning til et godkjent selskap er brudd på vaktvirksomhetsloven. Jeg forstår at politiet kan se et behov for å legge til rette for at sikkerheten ivaretas inntil vaktselskapets kunder har skaffet seg en ny leverandør, men da burde det i det minste ha vært satt en konkret tidsfrist. Men dette er like fullt i strid med loven, sier fagansvarlig for sikkerhetsbransjen i NHO Service, Runar Karlsen.

- Det er ikke bare sikkerhetsbransjen som bærer et ansvar her. Også kunder som kjøper vakttjenester er ansvarlige for at leverandørene er godkjente i henhold til loven. Hvem bærer for eksempel risikoen for de nevnte vekterne dersom det skjer noe? Hvilken yrkesskadeforsikring gjelder for dem, og hvem er ansvarlig dersom en vekter for eksempel skader en kunde eller gjest, spør Karlsen.

I tillegg til utfordringen med å skaffe de litt over to millioner kronene som skattemyndighetene hadde til gode hos Safe Security AS, har Bjørnar Borge også den siste tiden måttet overbevise politiet om at han driver selskapet på lovlig vis. 13. april sendte nemlig politimesteren i Gudbrandsdal Safe Security et varsel om tilbakekallelse av tillatelsen til å drive ervervsmessig vaktvirksomhet.

Vedtaket begrunnes med vaktvirksomhetslovens paragraf sju, som sier at en godkjenning kan tilbakekalles dersom innehaveren, ledelsen, eieren eller andre med vesentlig innflytelse på virksomheten, eller andre i foretaket, har gjort seg skyldig i grov eller gjentatte overtredelser av særskilte vilkår for tillatelsen eller av bestemmelser fastsatt i eller i medhold av lov.

Konklusjonen om at myndighetene ønsker å frata Safe Security godkjenningen, er tatt på bakgrunn av funn som politiet gjorde under en svært grundig kontroll på hos Safe Security i mars. Gudbrandsdal politidistrikt hadde hentet inn spesialkompetanse fra andre distrikter til å bistå seg med tilsynet.

Politimester Arne Hammersmark sa fredag til Aktuell Sikkerhet at kontrollrapporten ikke kan offentliggjøres i sin helhet da den er «detaljert og gir flere personspesifikke opplysninger». Han imøtekom likevel innsynsbegjæringen fra Aktuell Sikkerhet ved å gi fagbladet konklusjonen.

- Da dette er et selskap som må ha offentlig tillatelse og tillitt for å drive virksomheten, velger vi å gi ut konklusjonen, sier Hammersmark til Aktuell Sikkerhet.

På tross av konkursåpningen og det faktum at politiet ikke har tillit til Safe Security, bruker Fremskrittspartiet selskapet under sitt landsmøte i helga.

Vi har fått bekreftelse fra Bjørnar Borge i Safe Security AS om at de har fått dispensasjon til å levere tjenester inntil videre. Det forholder vi oss til, sier assisterende generalsekretær og prosjektleder for landsmøtet Øistein Lid.

Kommunikasjonsrådgiver Erik Tørrisen sier at Fremskrittspartiet ikke vil kommentere saken ytterligere, og vil derfor ikke svare på om de vil skaffe seg garantier for at vekterne har nødvendige yrkesskadeforsikringer og lignende, om Fremskrittspartiet har et ansvar for at vaktvirksomhetsloven følges på partiets arrangementer eller om de er bekymret over at det angivelige vaktselskapet de bruker ikke har politiets tillit.

- Jeg er kritisk til at Fremskrittspartiet forholder seg til en bekrefelse fra et firma som ikke eksisterer. Det burde vært en enkel sak for dem selv å sjekke dette opp mot myndighetene. Det er jo faktisk Fremskrittspartiet som har statsråden i Justisdepartementet, og dermed åpen kanal inn der, sier Runar Karlsen i NHO Service.

Dette skrev Aktuell Sikkerhet om konkursen med kommentar fra daglig leder Bjørnar Borge fredag.

"
Powered by Labrador CMS