Karantene-risiko etter sikkerhetskonkurs

Mannen som var styreleder og daglig leder i Security Services AS, beskyldes for å ha drevet såpass på kant med loven at han bør ilegges konkurskarantene. Det kommer frem i en svært kritisk innberetning til Follo tingrett.

Publisert

Etter fem års drift så Security Services AS seg nødt til å melde oppbud. Da skyldte de blant annet, ifølge Skatt Øst, 1.492.261 kroner i merverdiavgift for 2013 og 2014.

Når det gjelder selskapets økonomi generelt, skriver advokat Knut Ivar Paalsrud følgende i innberetningen til tingretten:

– Selskapets ledelse har for bostyrer fremlagt et usignert årsregnskap uten revisjonsberetning. Det hefter så stor usikkerhet til regnskapet for 2013, og dermed også for perioderegnskapet for 2014, at det ikke er hensiktsmessig å gjengi tallene her.

Han hevder også at det fra lederen i Security Services er holdt tilbake opplysninger om at sju av bedriftskundene var overlatt til en konkurrent. Dette anses å være i strid med konkursboets interesser.

Ved innberetningstidspunktet til tingretten var det meldt inn krav til boet på 3.346.744 kroner. Dette kommer i tillegg til uoppgjorte feriepenger, og eventuell annen lønn de ansatte - og eventuelt tidligere ansatte - måtte ha til gode.

Paalsrud, som er bostyrer, har fått tilgang til enkelte av revisors protokollbrev for regnskapsåret 2013. Noe av innholdet er gjengitt i innberetningen som alvorlige mangler knyttet til selskapets regnskapsførsel:

* Det er vesentlig avvik mellom reell omsetning og bokført omsetning ved at utgående fakturaer i selskapets navn og med selskapets organisasjonsnummer, oppgir et kontonummer som ikke tilhører selskapet.

* Selskapet opererer med fiktive inngående fakturaer.

* Avstemning av skattetrekk, arbeidsgiveravgift og merverdiavgift har vært mangelfull gjennom året.

* Selskapet har ikke behandlet skattetrekkmidler i samsvar med skattebetalingslovens paragraf 5-12.

* Lån i strid med aksjelovens bestemmelser til styrets leder og indirekte aksjonær med cirka 480.000 kroner.

– Selskapets revisor så meget alvorlig på situasjonen og varslet i brev av 19. mai i år fratreden hvis selskapet ikke umiddelbart iverksatte tiltak for utarbeidelse av korrekt regnskap.

Aktuell Sikkerhet har tidligere skrevet at Security Services AS solgte sine aksjer i Security Services Uteliv AS til Hochang Mohammed Hussein og Thomas Flatmo. Det påpekes i innberetningen at transaksjonen vil bli nærmere vurdert i lys av dekningslovens omstøtelsesregler, men understrekes samtidig at det ikke foreligger opplysninger som indikerer straffbare forhold knyttet til transaksjonen.

Paalsrud skriver dette om straffbare forhold for øvrig:

– Det foreligger skjellig grunn til mistanke om overtredelse av merverdiavgiftsloven, regnskapsloven og bokføringsloven. Konkretisering vil bli foretatt i senere innberetning. Uansett viser de forhold som er beskrevet en uforsvarlig forretningsførsel, og det må antas at den ansvarlige på grunn av disse forhold er uskikket til å stifte nytt selskap eller å være styremedlem eller daglig leder i et slikt selskap.

Paalsrud foreslår derfor at mannen ilegges konkurskarantene for en periode på to år regnet fra en eventuell kjennelse blir avsagt. Han ser det som formildende at konkursen i Security Services er den første konkursen mannen er involvert i. Derfor vurderes det som et uforholdsmessig inngrep å fjerne ham fra verv han allerede har.

Aktuell Sikkerhet var mandag kveld i kontakt med han som var daglig leder og styreleder i Security Services. Han har valgt ikke å benytte seg av muligheten til å kommentere boinnberetningen.

– Jeg vil søke staten om garantimidler for engasjement av en ekstern revisor til å gjennomgå selskapets regnskaps- og forretningsførsel. Dette med tanke på nærmere vurdering av straffbare forhold, sier bostyrer Knut Ivar Paalsrud til Aktuell Sikkerhet.

Her kan du lese om kontrakten som Security Services inngikk med Oslo kommunes gravferdsetat i mai, bare et par måneders tid før konkursen. Flere bransjefolk uttalte i den sammenheng at prisen som gravferdsetaten skulle betale, bare var halvparten av hva som ble sett på som forsvarlig oppgjør for en slik jobb. Også gravferdsetaten stilte spørsmål ved prisen, og hadde i den sammenheng et ekstra møte med sikkerhetsselskapet i anbudsprosessen. I nevnte Aktuell Sikkerhet-artikkel sa også gravferdsetaten at de aldri hadde hatt noe vaktselskap om var så pliktoppfyllende og flinke som Security Services.

I forbindelse med denne nyhetssaken på nett, kommenterte daglig leder/styreleder i Security Services følgende på Facebook om utfordringene selskapet hadde med å komme seg inn på det offentlige markedet, og tanken om å klare det ved å legge seg lavt i pris:

– Gravferdsetat-avtalen var en billett for å kunne komme inn i offentlig sektor. Vi tenkte vi kunne levere inn et lavt tilbud for å komme inn i markedet i stedet for å bruke gjennomsnittlig 100.000 kroner på reklame hvert år, formidlet han.

"
Powered by Labrador CMS