Sintef

Svenske kroner til norsk brannforskning

SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut investerer fem millioner kroner i nytt utstyr ved Norges branntekniske kompetansesenter.

Publisert

Sentrale aktører i det norsk-svenske samarbeidet som har gjort brannlaboratoriene i Sverige og Norge til Europas største branntekniske forskningsmiljø. Fra venstre: Forskningsdirektør Terje Jacobsen i SINTEF Byggforsk, administrerende direktør Paul Halle Zahl Pedersen i SP Fire Research AS og enhetssjef Björn Sundström i SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut. (Foto: SP Fire Research AS / AS / Marius Hansen).

Svenske SP nøyer seg ikke bare med overtakelsen av 70 prosent av aksjene i SINTEF NBL, Norges branntekniske laboratorium, i Trondheim. Nå, et par måneder senere, sender de også penger til nytt utstyr over grensen. Dette ble offentliggjort under dagens seremoni hvor eierskapet ble markert.

– Millioninnsprøytningen vil styrke flere greiner av norsk brannforskning, sier Paul Halle Zahl Pedersen.

Han er administrerende direktør i SP Fire Research AS, som er det nye navnet på SINTEF NBL.

– Pengene gir oss blant annet en mulighet til å videreutvikle en utendørs laboratorieinnretning som vi har bygd i stål, og som er et av de få anleggene verden har for brannforsøk i full skala, legger han til.

I denne konstruksjonen er det allerede, i regi av forskerne i Trondheim, utført et forsøk for vannbasert bekjempelse av olje- og gassbranner. Forsøket er ifølge Zahl Pedersen verdens største i sitt slag.

– Nå kan vi utnytte konstruksjonen enda mer effektivt. Vi vil bruke den i studier som kan øke brannsikkerheten både på oljeplattformer, i industrielle prosessanlegg på land og i store energilagre for både metanol og tre-pellets, sier han.

TIl sammen 118 medarbeidere arbeider ved brannlaboratoriene i Sverige og i Norge. SPs oppkjøp gjør disse samlet sett til Europas største branntekniske forskningsmiljø.

Fakta:SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut eier fra før Sveriges nasjonale brannlaboratorium som har 84 medarbeidere i Borås i Sør-Sverige. Dette laboratoriet er ledende i verden på brannsikkehet i tunneler og undergrunnsanlegg. SP har også stor virksomhet knyttet til brannsikring innen transportsektoren, eksempelvis av el-biler og gassbusser. (Kilde: SP Fire Research AS).SP Fire Research AS (tidligere SINTEF NBL) disponerer et stort brannteknisk laboratorium på Tiller i Trondheim og har 34 medarbeidere. Selskapet er internasjonalt kjent for sin forskning knyttet til brannsikkerhet på oljeplattformer og i prosessindustri. SINTEF, som tidligere eide hele selskapet, beholder en eierandel på 30 prosent. (Kilde: SP Fire Research AS).

Powered by Labrador CMS