IMG_4450

- Brannkonstablene bryter loven

De ansatte ved brannstasjonen i Fredrikstad vil ha svar på om konstablene pålegges å jobbe som uautoriserte vektere. – Ja, de bryter loven, sier fagsjef Runar Karlsen i NHO Service.

Publisert

Runar Karlsen, fagsjef for sikkerhetsbransjen i NHO Service. (Foto: Even Rise)

– Verken vi eller kommunen som arbeidsgiver har godkjenning for å utføre den slags vekteroppdrag som vi gjør, sier en ansatt ved Fredrikstad brannstasjon til avisa Demokraten.

Ifølge avisa rykker brannmenn i Fredrikstad ut på opp mot 300 innbruddsalarmer årlig. Dette misliker mange av de ansatte fordi de mener det er brudd på vaktvirksomhetsloven. Et av eksemplene som trekkes frem, er dersom en narkoman har brutt seg inn på et sykehjem:

– Vi har ingen kompetanse til å håndtere en aggressiv narkoman som angriper oss mens han leter etter medikamenter, sier en ansatt - som også stiller spørsmål om brannkonstablene er forsikret til å utøve slik vaktvirksomhet.

– Denne saken har skapt mye bølger, først og fremst fordi vi mangler en klar beskjed fra høyeste hold om vi skal fortsette med utrykningene. Betraktningene vi har fått fra kommuneadvokaten er rimelig klare på at vi ikke har lov til å utføre denne virksomheten, sier Odd Evensen til Demokraten. Han er leder for beredskapsavdelingen ved brannstasjonen i Fredrikstad.

Vaktvirksomheten som brannvesenet i Fredrikstad utfører har pågått i mange år. Verneombud Per E. Pettersen sier dette til Demokraten:

– Uten nødvendige kurs og forsikringer mener vi at vekterarbeidet som brannkonstablene utfører er i strid med loven. Det har vært vår klare oppfatning lenge. Men ettersom saken nå er oversendt politiet for vurdering får vi avvente tiltak inntil vi får rapport derfra.

Kommunalsjef Roy H. Jakobsen sier til Demokraten at utrykningene inntil videre skal gjennomføres, men at konstablene ikke skal gå ut av bilen ved ankomst.

Dette sier Runar Karslen, fagsjef for sikkerhetsbransjen i NHO Service, om praksisen i Fredrikstad:

– Konstablene ved Fredrikstad Brannstasjon opptrer som uautoriserte vektere dersom de utfører arbeidsoppgaver som omfattes av Lov om vaktvirksomhet med forskrifter. Vår oppfatning er helt klar, brannkonstablene må gjennomføre opplæring og praksisperiode som vektere i en godkjent opplæringsinstitusjon/selskap før de kan utøve denne type tjeneste. De må selvsagt også være ivaretatt av egen arbeidsgiver med forsikringsordninger som ivaretar den enkelte ved utløvelse av denne type tjeneste, sier Karlsen.

Han understreker at brannkonstablene trolig har god kunnskap om førstehjelp og brann.

– Men vekteropplæring omfatter i tillegg også vesentlige deler som blant annet juss, kommunikasjon, konflikthåndtering og praksis, legger han til.

Her kan du lese hva Runar Karlsen skrev om brannvesenets vektervirksomhet i Østfold for tre år siden.

"
Powered by Labrador CMS