Lite kemner

Kemneren sparket vaktselskap på dagen

Sikkerhetsselskapet som gjennom halvannet år har levert vektertjenester til kemnerkontoret i Oslo, er sparket ut med umiddelbar virkning. Grunnen til den manglende tilliten er en kvart million kroner i skyldig arbeidsgiveravgift.

Publisert

Oslo kemnerkontor aksepterte ikke å kjøpe vakt- og sikkerhetstjenester av et selskap som ikke betalte arbeidsgiveravgift slik de er pålagt. - Det skjønner jeg godt, sier mannen bak selskapet. (Foto: Even Rise)

– Jeg kan bekrefte at Oslo kemnerkontor har hevet kontrakten med vaktselskapet Metro Garda Norge AS. Dette skjedde med umiddelbar virkning og skyldes vesentlig mislighold av kontrakten vi inngikk med dem i juni 2013. Utover at vi er fornøyde med kvaliteten på tjenestene som Metro Garda leverte, kan jeg av hensyn til taushetsplikten ikke kommentere denne konkrete saken utover det jeg allerede har sagt, sier Pål Henning Klavenes.

Han er seniorkonsulent hos Oslo kommune Kemnerkontoret, og vil ikke kommentere Aktuell Sikkerhets opplysninger om at misligholdet handler om ubetalt arbeidsgiveravgift.

Han presiserer imidlertid at det er Metro Garda – selskapet i sin helhet – som kemnerkontoret ikke kan ha som leverandør. Samtidig understreker han at selskapet, da avtalen ble inngått for halvannet år siden, tilfredsstilte alle krav til offentlig anskaffelse.

– Dette handler om forhold som kemnerkontoret ikke kan leve med, men som for andre oppdragsgivere kanskje ikke spiller så stor rolle, legger han til.

I oppsigelsesbrevet som kemner Astri Marija Rosenqvist har signert til Metro Garda, karakteriseres det som vesentlig mislighold av avtalen at selskapet blant annet aldri tok initiativ til å drøfte den oppståtte situasjonen.

I juni konfronterte Aktuell Sikkerhet Trond Andreassen med at kemneren i Oslo hadde tatt utlegg i to av selskapets biler. Andreassen, som er daglig leder, forklarte da at selskapet manglet penger til å betale skyldig arbeidsgiveravgift. Dette garanterte han at skulle ordnes i løpet kort tid, og ikke lenge etterpå var heftelsene slettet.

– Grunnen til at Oslo kemnerkontor sa opp avtalen med umiddelbar virkning nå i oktober, er at vi for andre gang ikke har klart å betale skyldig darbeidsgiveravgift innen fristen. Vi lå etter med 250.000 kroner, og er nå nede på litt mindre enn 200.000 kroner. Kemneren mente at det å skylde arbeidsgiveravgift ikke er forenlig med å levere vakt- og resepsjonstjenester til dem. Og det er jeg faktisk helt enig i, sier Andreassen.

– Jeg er styreleder og ikke lenger aktiv i den daglige driften. Da vi ble konfrontert med oppsigelsen i et møte 8. oktober visste jeg ikke en gang at vi skyldte arbeidsgiveravgift, hevder Andreassen.

Ifølge Brønnøysundregistrene er han fortsatt oppført som daglig leder. Der går det også frem at både Tor Andre Kirkhus og Per Stian Magnerud Larsen har trukket seg fra selskapets styre den siste måneden. Trond Andreassen sier at selskapet nå har ansatt en driftsleder til å gjennomføre den daglige driften.

– Det er synd at vi mistet oppdraget hos kemneren. Dette er en jobb vi har vært stolte av selv om den ikke ga noe stort overskudd, sier han.

Oppdraget på kemnerkontoret ble kun vektet på pris da jobben skulle tildeles. Metro Garda Norge AS fikk den etter å ha satt prisen til 51.330 kroner per måned. Securitas lå høyest med en månedspris på 79.124 kroner. G4S og Nokas, som da var to selskaper, priset jobben til henholdsvis 62.659 kroner og 62.971 kroner. Security Services, som gikk konkurs tidligere i år, leverte også tilbud. Dette ble forkastet på grunn av at de manglet erfaring fra minst tre tilsvarende oppdrag. Dette var et krav i konkurransen.

I tillegg til vektertjeneste i form av én resepsjonsmedarbeider mellom klokka 07.30 og 15.30, leverte Metro Garda en vaktrunde utenom denne tiden.

– Er det riktig å legge ett hundre prosent vekt på pris når et anbud som dette legges ut?

– Selv om et slikt oppdrag formelt vektes kun på pris, er det mange andre forhold som også teller. I denne konkrete anskaffelsen ble vekting kun på pris vurdert som tilstrekkelig, men før prosessen kom så langt ble det utarbeidet en detaljert og nøyaktig kravspesifikasjon, et omfattende kvalitetskrav til selskapet og en god standardkontrakt. Alt dette gjør at det ikke skal være større forskjeller mellom leverandørene enn hva oppdragsgiveren kan leve med. Og da er det i realiteten igjen bare pris som betyr noe, sier Klavenes.

Samtidig som Metro Garda Norge AS ble sparket ut av kemnerens kontorer, kom Nokas inn som sikkerhetsleverandør. De er inne i varmen i form av et såkalt hasteoppdrag som er tidsbegrenset inntil en ny fast leverandør er på plass. Kemneren er i god gang med å utarbeide en ny anbudsrunde.

– Mye tyder på at også dette anbudet ene og alene blir vektet på pris. Før prisen skal vurderes, må samtlige tilbydere tilfredsstille kravene vi stiller for øvrig. Innenfor egne rekker har vi folk med både sikkerhets- og beredskapskompetanse som kan bistå i utarbeidelsene av slike krav, sier Klavenes.

Powered by Labrador CMS