Norsk vekst i Sverige

Svensk Bevakningstjänst er solgt til Norge. Det anerkjente sikkerhetsselskapet med sine 2.200 ansatte omsetter for nærmere 900 millioner svenske kroner.

Publisert

Sikkerhetsselskapet som kjøper Svensk Bevakningstjänst er Nokas.

Den norske gründervirksomheten har lenge ønsket å vokse i Sverige for også å bli en markant aktør der. Gjennom dette kjøpet blir Nokas det nest største sikkerhetsselskapet i Sverige.

Samtidig øker de posisjonen sin som et av de mest omfangsrike og betydelige sikkerhetskonsern i Norden.

Dette skjer mindre enn ett år etter at de la 290 millioner kroner på bordet for å kunne kjøpe den norske delen av G4S. Det er heller ikke lenge siden de overtok hele eierskapet i AS Skan-kontroll.

7000 til 8000 ansatte

Kjøpet i Sverige fører til at det norske sikkerhetskonsernet når en årlig totalomsetning på nærmere 4,5 milliarder kroner.

Frem til oktober i fjor hadde Nokas kun 2500 ansatte. Dette ble nesten doblet etter G4S-oppkjøpet.

Forutsatt at konkurransemyndighetene tillater Nokas å overta Svensk Bevakningstjänst, vil konsernsjef Heine Wang lønne mellom 7000 og 8000 medarbeidere i tiden som kommer. Eksakt antall er neppe klart før synergiene av oppkjøpet er trukket ut og organisasjonen har gått seg til.

Fra før har Nokas vært representert i Sverige med cirka 300 ansatte innen vakt og teknikk. Nokas Värdehantering AB (Sveriges svar på Nokas Cash Handling) teller cirka 600 ansatte. Nå økes den svenske andelen av Nokas-ansatte med cirka 2200 personer.

Organisasjon som i Norge

Svensk Bevakningstjänst ledes av administrerende direktør Anders Lönnebo. Han er godt ansett i den svenske sikkerhetsbransjen generelt og det ligger i kortene at han, sammen med dagens øvrige ledelse, vil styre virksomheten videre.

Mye kan tyde på at Nokas vil tilføre Svensk Bevakningstjänst tjenester de ikke har hatt tidligere, slik at selskapet om kort tid fremstår som en totalleverandør av sikkerhetsprodukter tilsvarende Nokas-organisasjonen vi kjenner i Norge.

Det er familieselskapet Axel Johnson AB som selger Svensk Bevakningstjänst til Nokas. Tall som offentliggjøres på deres hjemmesider, viser at cirka 20.000 personer var ansatt i hele Axel Johnson AB i 2012. Den samlede virksomheten hadde da en omsetning på cirka 69 milliarder kroner.

Nokas sin nyervervelse i Sverige markedsfører tjenestene sine som «service og logistikk», «manuelle vakttjenester», «alarmsentral og teknikk», «utdannings- og konsulenttjenester», «ledsagertjenester» og «konsulenttjenester». De har også et samarbeid med Svepark.

Etter det Aktuell Sikkerhet erfarer, blant annet ut fra praksisen ved de mange titalls oppkjøp som Nokas tidligere har gjort, vil Svensk Bevakningstjänst vil bli driftet av de norske gründerne så snart konkurransemyndighetene gir klarsignal.

Les hva konsernsjef Heine Wang og administrerende direktør Anders Lönnebo sier.

"
Powered by Labrador CMS