Rømningsdør-terminalen fra Drammen

Rømningsdørterminalen EDO-100 fra Kaba er nå lansert. Utviklingen skjedde i Drammen, og rømningsbeslaget er det første – i det sveitsiske selskapets 150 år lange historie - som er laget i kombinasjon med en kortleser.

Publisert

Anders Møller er stolt over at EDO-100 er et såkalt MU-produkt som er tilført sveitsiske Kaba. (Foto: Even Rise)

– Kravene til rømningsveier blir strengere og strengere. Vi ønsker å være i forkant.

Det sa produktansvarlig Anders Møller ved Kaba MøllerUndall i Drammen til Aktuell Sikkerhet tidligere i år.

Produktet ble forhåndsvist under treffet for låsesmeder i Lillehammer på nyåret, men er nå ute på markedet.

EDO-100 overvåker spenningen og vil alltid åpne døren i en rømningssituasjon. En innebygget batteribackup sørger for forlenget drift etter åpning. Denne er intelligent. Vi har mange ambisjoner og store forventninger, uttalte Møller da.

Utviklingen av rømningsdørterminalen startet i Drammen for mer enn fire år siden, men hadde en liten pause som følge av at Kaba kjøpte MøllerUndall i januar 2011.

EDO-100 ble på grunn av eierskiftet umiddelbart tilpasset Kabas eksisterende design.

Hensikten med produktet er å markere en rømningsdør visuelt, samt å kunne åpne den ved hjelp av en knapp dersom døren er låst når det oppstår nødsituasjoner. Terminalen vil dessuten, ifølge Anders Møller, alltid åpne når forsyningsspenningen faller bort. Den har som nevnt innebygd batteribackup som sørger for 30 minutter forlenget drift ved strømtap. Dersom forsyningsspenningen forsvinner, vil et grønt bakgrunnslys i den ytre rammen starte og pulsere for å gi melding om dette.

EDO-100 kan også åpnes ved hjelp av eksterne signaler fra brannalarm eller adgangskontrollsystemer. Den har i tillegg justerbar tidsforsinkelse, samt en innebygd sabotasjebryter. Rømningsterminalen er også utstyrt med sirene.

– I tillegg til det nevnte bakgrunnslyset i grønt, er det et rødt lys i selve nødknappen og et grønt lys i rømningssymbolet. Alle lysene er enkle å se både i dagslys og i mørket.

Ved hjelp av et «vaktmesterkort» (RFID) er det ifølge produsenten enkelt å ta ut systemstatus på komponenter som mikrobryter og magnetkontakt, samt å nullstille alarmer. Det samme gjelder periodiske funksjonstester. EDO-100 er også en standalone RFID-leser som tillater whitelist-programmering i henhold til Kabas tradisjonelle A/B-struktur. Åpning ved hjelp av et RFID-kort blir ansett som en autorisert åpning i terminalen.

– Vi er stolte av at EDO-100 er et «MU-produkt» vi i Norge har tilført Kaba, smiler Anders Møller.

Powered by Labrador CMS