OSL Skanner
OSL Skanner

OSL skjerper sikkerheten med nye skannere

Oslo Lufthavn skal utover våren teste fire ulike securityscannere, der passasjerene vil fremstå som pepperkakefigurer – helt kjønns- og aldersnøytrale. Målet er å finne ut hvordan de ulike skannerne kan bidra til økt sikkerhet.

Publisert

Slik, som en kjønnsløs pepperkakefigur, vil du fremstå når vekterne på OSL ser deg på skjermen. (Foto: Oslo Lufthavn)

Det er også et viktig moment å finne ut hvordan skannerne kan bidra til en mer behagelig kontrollopplevelse for de reisende.

Gjenstander som gir utslag ved passering vil kun fremkomme som en markering på figuren på skjermen.

– Utstyret som testes gjør at man mer effektivt kan avdekke om passasjerer har på seg gjenstander som kan være til fare eller som er ulovlige, men som ikke gir utslag i dagens tradisjonelle metalldetektor.

– Vårt mål er at passasjerene skal oppleve sikkerhetskontrollen som bedre tilrettelagt og mer effektiv, samtidig som vi kan oppnå et bedre sikkerhetsnivå. Vi håper å spare tid med disse skannerne, sier prosjektleder Bjørn Erik Larsen ved Oslo Lufthavn.

– Avinor ønsker å legge til rette for en bedre flyt gjennom sikkerhetskontrollen og tror at bruk av securityscannere bidrar til dette. Etter hvert håper vi at dette er teknologi som vi kan ta i bruk på flere av de større lufthavnene rundt omkring i Norge, sier seksjonsleder Security Njål Ladstein i Avinor.

Teknologien som brukes i de nye scannerne er ufarlig og representerer ifølge Oslo Lufthavn ingen helsemessige negative effekter.

– Det er viktig for oss at vi gjør erfaringer for å sikre at eventuell fremtidig innføring av denne teknologien ikke negativt påvirker de reisendes opplevelse i sikkerhetskontrollen, sier Larsen.

Utstyret som skal testes er godkjent av EU. Alle fire skannerne benytter millimeterbølgeteknologi for identifikasjon av gjenstander.

For at Avinor skal få et godt grunnlag til å vurdere om securityscannerne er et nyttig bidrag til fremtidens sikkerhetskontroll, trenger de et godt testgrunnlag.

– Vi håper de reisende vil være med på å teste de nye skannerne. Da får vi testet de opp mot et norsk miljø som blant annet betyr vinterbekledning og flere håndbagasjeenheter enn resten av Europa, sier Larsen.

Testperioden startet i går og varer til midten av mai. Testingen skjer mandag til torsdag på dagtid.

Powered by Labrador CMS