Alm031
Alm031

Reddet 19 mennesker ut av røykfylte hus

Fra januar til juni reddet Sector Alarm ut 19 personer som sov i røykfylte hus. Dette er seks flere enn i samme periode i fjor.

Publisert

Vekter Tony Rytter i Nokas reddet ut personer fra denne senga i en leilighet på Bygdøy etter at brannalarmen hadde varslet sentralen hos Sector Alarm. (Arkivfoto: Even Rise)

I 2014 ble 34 personer som sov i røykfylte hus reddet ut av vektere etter at boligalarmen hadde varslet Sector Alarm-sentralen om at det var antydning til brann. Hittil i år har selskapets representanter reddet ut hele 19 personer fra tilsvarende situasjoner i norske hjem.

– God teknologi, lang erfaring og profesjonell bemanning sikrer rask og riktig reaksjon til kundene, sier administrerende direktør Viggo Skeisvoll i Sector Alarm.

(Illustrasjonsfoto: Even Rise)

Utviklingen fra 2013 til 2014 innebar en økning på så mye som 60 prosent. Ifølge Sector Alarm har økningen sammenheng med at stadig flere har boligalarm, og at flere enn før sovner fra mat på komfyren. Oslo brannvesen har den siste tiden ropt varsko om nettopp matlaging på nattestid i regi av berusede personer, og bekrefter indirekte samme utvikling som Sector Alarm erfarer.

– Hovedhensikten for en boligalarm med brannvarsling er tidlig varsling ved brann eller tilløp til brann. På den måten redder boligalarmbransjen hvert år mange liv og avverger hendelser som kunne utviklet seg til noe mer alvorlig, sier Runar Karlsen.

Han er fagsjef for sikkerhetsbransjen i NHO Service.

– Vi mener en boligalarm med brannvarsling gir kundene bedre kvalitet og sikring enn ordinære brannvarslere. Ikke minst på grunn av reaksjonsapparatet som igangsettes ved utløst alarm, legger han til.

I følge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap er det generelt en stabil høy dekning av fungerende røykvarslere i norske boliger, men fremdeles sover omtrent 500 000 nordmenn uten mulighet til å bli varslet ved brann på grunn av defekte røykvarslere.

Røykvarsler tilknyttet alarmsentraler og nye avanserte brannvarslere med kameraer varsler ifølge Sector Alarm sentralene om røykutvikling. Den tekniske utviklingen har ifølge selskapet også bidratt til at alarmstasjonen på en bedre måte leser alarmsignalene. De kan derfor enklere igangsette et riktig reaksjonsapparat tilpasset den aktuelle hendelsen.

Powered by Labrador CMS