Avslørt av kamera - pågrepet etter 35 sekunder

Med sentrumsovervåkning kunne politiets operasjonssentral følge opptakten til den stygge voldsepisoden i sanntid. Ett halvt minutt senere ankom patruljen, og få sekunder etterpå ble to gjerningsmenn pågrepet.

Publisert

Det er Hamar Arbeiderblad som i dag kommer med et nytt eksempel på hvordan kameraovervåkning er en ressurs for politiet.

"

Faksimile: Hamar Arbeiderblad, 26.05.15

Overvåkning av sentrumsnære områder i regi av politiet blir, som Aktuell Sikkerhet har omtalt mange ganger, mer og mer aktuelt. Lensmann Terje Krogstad ved Ringsaker lensmannskontor har ved flere anledninger fortalt hvilken positiv effekt kameraene i Brumunddal sentrum har. Senest på et møte i Oslo Handelsstands Forening i vår ga han medlemmene et innblikk i erfaringene fra eget lensmannsdistrikt.

I Brumunddals naboby Hamar har det lenge vært en politisk diskusjon om hvorvidt politiet skal få lov til å sette opp ett kamera langs strandpromenaden på Koigen. Området ligger i sentrum, og politiet har lenge hatt kunnskap om narkotikaomsetning på stedet. Dette blir byens fjerde politi-kamera.

Etableringen av overvåkning på Koigen ble nylig velsignet av formannskapet i Hamar. Hamar-politiet har, ifølge Hamar Arbeiderblad, tre kameraer i Hamar sentrum fra før.

I dagens avis trekker Hamar Arbeiderblad frem et eksempel fra Hamar sentrum i februar. En mann blir angrepet, slått og sparket av to menn. Operatørene inne på politiets operasjonssentral ser alt, og gir gode beskrivelser av gjerningsmennene til ordenspatruljen.

– Kun 35 sekunder senere etter at det hele starter kommer en politibil til stedet. De to voldsmennene forsøker å gå rolig fra stedet, men blir stanset og pågrepet av politiet, skriver Hamar Arbeiderblad.

I kjølvannet av pågripelsene er det kommet frem at tre personer ble skadet i voldsepisoden som har vist seg å være mer omfattende enn videoovervåkningen avslørte.

– I mange tilfeller har kameraene vært helt avgjørende for å forhindre eller oppklare kriminalitet, sier stasjonssjef Bjørn Lier ved Hamar politistasjon til avisen.

Det samme har Terje Krogstad uttalt om erfaringene Ringsaker lensmannskontor har gjort seg. Der er systemet slik at patruljene ute også kan følge med på bildene fra overvåkningskameraene:

– Det som gjør dette systemet unikt, er at vi kan følge med på det som skjer i sanntid. Operasjonssentralen, vaktlederne og patruljene ute har mulighet til å se overvåkingsbildene via Iphone, Ipad eller Mac. På den måten kan politiet prioritere ressursene dit hvor behovet er. De kan i tillegg danne seg et bilde av hva som eventuelt skjer, og på den måten forberede seg på hva de har i vente ved ankomst, har lensmann Terje Krogstad tidligere sagt til Aktuell Sikkerhet.

Powered by Labrador CMS