Daniel Harvei Sandvold bruker nøkkelen til å kjøpe en kaffekopp.
Daniel Harvei Sandvold bruker nøkkelen til å kjøpe en kaffekopp.

Først med ny generasjon

Nøkkelen åpner de riktige dørene, men den lar deg også ta utskrifter eller kjøpe kaffe. Kontorfellesskapet Fomo på Forus fikk det de trengte, selv om de ikke helt visste hva det var.

Publisert

Reportasjen er et redaksjonelt produkt fra papirutgaven, publisert på betalt plass i nettutgaven.

Fomo betyr «frykten for å gå glipp av noe» – «Fear of missing out».

På Norges største næringsområde i grenselandet mellom Stavanger, Sandnes og Sola har Fomo Works plass til mellom 1.000 og 1.500 arbeidende mennesker som ikke tør å gå glipp av noe på arbeidsplassen. Her er det coworking på 36.000 kvadratmeter.

Raske bytter

Det betyr at folk og firmaer går inn og ut hele tiden, de trenger flere og færre kontorplasser fra uke til uke, og folk kommer og går. Da trengs det helt andre løsninger enn i et gammeldags kontorbygg som rommer én eller noen få bedrifter.

– Det startet med at Daniel ville ha adgangskontroll. Vi så fort at det ikke var det han skulle ha, sier Odd Arild Eike.

Han er prosjektleder for Låssenteret i Stavanger, og snakker om Daniel Harvei Sandvold, daglig leder i Factory 21 – eiendomsselskapet bak Fomo Works.

– Han skulle ha digitalt låssystem med integrert adgangskontroll i samme plattform. Vi presenterte den første generasjonen av systemet, den som var verdens første batteriløse, digitale låssystem, forteller salgssjef Thomas Sommerfryd i Iloq Norge.

Så fikk han vite at det var en ny generasjon på gang. Sommerfryd fikk Fomo til å vente litt.

Thomas Sommerfryd (til venstre) og Odd Arild Eike leverte det første systemet i 5-serien til Fomo Works.
Thomas Sommerfryd (til venstre) og Odd Arild Eike leverte det første systemet i 5-serien til Fomo Works.

– Dermed ble de den første kunden i Norge med den nye versjonen, sier han.

Spres som virus

Sommerfryd trekker frem at 5-serien, som det nye systemet heter, har berøringsfri oppdatering av nøklene. De oppdaterer seg når du bruker dem på leserne i skallet til bygget. Samtidig sprer listen over blokkerte nøkler seg akkurat som et virus. Når det legges inn i systemet at en nøkkel er mistet, vil nøklene spre den informasjonen rundt til låsene, som så sprer den videre til neste nøkkel.

– For min del, som ikke-lås-og-beslagmann, er det vanskelig å velge et system, fastslår Daniel Harvei Sandvold.

– Det har veldig mye å si for leietagerne om det fungerer eller ikke. Ofte ligger det litt «frykt» bak det å velge sånt. Det blir kostbart når noe ikke fungerer. Vi har vært veldig fornøyde med valget og oppfølgingen, legger han til.

Spesielt roser han at oppdateringene som kommer forbedrer produktet – ikke bare rydder opp i gamle feil.

– Jeg visste ikke helt hva jeg ville ha, men jeg visste hvordan det burde være, sier han.

Odd Arild Eike minner om at han heller ikke visste helt hvordan huset kom til å bli, men at den digitale løsningen gjør at alt er fullt mulig å programmere om.

5-serien kan kombineres med mobilopererte låser hvis kunden vil.
5-serien kan kombineres med mobilopererte låser hvis kunden vil.

Egen app

– Skallet av bygget minner om veldig tradisjonell adgangskontroll, sier Thomas Sommerfryd hos Iloq.

– Videre innover har vi offline-låser som du monterer på samme måte som en sylinder. Men terskelen for å montere er veldig lav. Du kan ta opp en sylinder av skuffen og sette den på med to skruer.

Sandvold forteller hvordan Fomo vokser så fort på leietagersiden at det ikke finnes så mange gode programmer for å kommunisere med dem, om for eksempel nøkkelbestilling. Derfor har selskapet laget sin egen app som virker så godt at det snakkes om å legge den inn i et eget selskap og tilby den til flere.

Handler med nøkkelen

– Løsningene som er i markedet, er veldig tunge. Det er for høy terskel for leietagerne å bruke dem. Her forteller de hvor mange pulter de skal ha, får en velkomstmelding med alt av praktisk informasjon, får nøkler og passord til trådløst nettverk. Det samme når de flytter internt, flytter ut av huset eller får en ny dør som de må kunne låse, sier Sandvold.

Nøklene brukes også til kjøp i kantinen, eller til å skrive ut eller kopiere. Fomo Works prøver å være noe litt annet enn et vanlig korttidskontor eller coworking space, med alt fra treningssenter til barbering inne i bygningen og innredning som ligner mer på boliger, butikker og fortausrestauranter enn på kontorer. Stort sett all innredning er kjøpt brukt.

Powered by Labrador CMS