Administrerende direktør Anita Nybø i Fløibanen AS kan nå låse opp dører med brikke og mobiltelefon. Hun sier til Thorbjørn Myrvang i Iloq at det nye låssystemet er brukervennlig og gir økt trygghet.

Tryggere og enklere uten nøkler

– Brukervennlig, økt sikkerhet og ingen frykt for at nøkler er på avveie. Slik oppsummerer administrerende direktør Anita Nybø Fløibanens erfaringer med det nøkkelfrie Iloq-systemet som nylig ble tatt i bruk.

Publisert

– Fløibanen har 21 faste ansatte og 40 ekstrahjelper med adgang til ulike deler av anlegget. Nå slipper vi snart å bekymre oss for at nøkler på avveie blir misbrukt. Det er ingen tvil om at muligheten til å tidsbegrense og slette adganger gir oss en tryggere hverdag, sier Anita Nybø.

Fløibanen i Bergen er en av landets mest besøkte turistattraksjoner. Den skinnegående kabelbanen har i over 100 år fraktet byens innbyggere og tilreisende opp og ned til Fløyen; 320 meter over havet.

Kabelbanen opp til Fløyen i Bergen er blant landets mest besøkte turistattraksjoner. Fløibanen AS satser nå på Iloq S50 i hele anlegget.

– I 2019 hadde vi to millioner påstigninger. Vi håper å nærme oss det antallet i inneværende år, nå som pandemien er over og Fløibanen er oppgradert, sier leder Øyvind Konglevoll i Fløibanens driftsavdeling.

Oppgraderingen han viser til, innebar utskifting av vogner og endringer i deler av bygningsmassen på de til sammen fem stasjonene som Fløibanen stopper ved.

Fjerner sikkerhetsrisiko

Det er investert cirka 70 millioner kroner i oppgradering av publikumsområdene og infrastrukturen, i tillegg til cirka 100 millioner kroner på vogner og driftsutstyr for disse.

En del av entreprisen på oppgradering av publikumsområdene, var nytt låssystem. Valget falt på Iloq S50 levert gjennom Låssenteret etter beskrivelse fra Multiconsult. Konglevoll er den personen som administrerer dette.

– Tidligere hadde vi mekaniske låser og tradisjonelle nøkler. Da jeg for fire år siden begynte å jobbe i Fløibanen, hadde det gamle systemet allerede vært i bruk i lang tid. Ingen har fullstendig kontroll på antall nøkler som er på avveie. Nå blir ikke dette noen sikkerhetsrisiko mer, sier Konglevoll – som generelt roser systemet, og samarbeidet med Låssenteret og Iloq.

Øyvind Konglevoll leder driftsavdelingen i Fløibanen AS. Han er godt fornøyd med leveransen av Iloq S50, samt den oppfølgingen Thorbjørn Myrvang (t.v.) i Iloq og René Rivli (t.h.) i Låssenteret har gitt.

– Da noen mistet nøkler tidligere, kunne vi bare håpe at vedkommende som fant dem ikke klarte å lokalisere hvor de passet. I dag tildeler jeg tilganger digitalt, og jeg kan umiddelbart slette en brikke fra systemet dersom den mistes eller kommer på avveie, sier han.

Brukervennlig

De ansatte i Fløibanen har tilganger til Iloq-systemet via brikke og mobiltelefon.

– Dette er en ny situasjon for alle, men innkjøringsfasen har vært imponerende enkel. Inntil videre anbefaler jeg alle å ha både brikke og telefon-app slik at de har et alternativ dersom den ene løsningen svikter, sier Konglevoll.

Thorbjørn Myrvang i Iloq ser for seg at åpning via mobiltelefon blir den foretrukne løsningen når alle brukerne blir fortrolige med at den mekaniske nøkkelen er historie.

Han får støtte fra Konglevoll som tror at sesongansatte, som vesentlig er ungdom, blir de første til kun å bruke mobiltelefon som nøkkel. Dette fordi yngre mennesker i dag styrer store deler av hverdagen sin med smarttelefonen.

– Fløibanen har gjort et smart og bærekraftig valg av låssystem. S50 er svært brukervennlig og krever minimal opplæring til så vel administrator som til de øvrige brukerne. Elektronikken sitter i sylinderen, og drives med strøm som overføres via telefonen eller brikken ved opplåsing, sier Myrvang.

– Vi kan vise til tester i svært tøffe miljøer, og vårt elektroniske låssystem er sannsynligvis det mest robuste på markedet. Bruksområdet er stort, fra de enkleste dørmiljøer til tunneler, maritime områder og fjelltopper. Iloq benytter åpent API, noe som betyr at det enkelt kan integreres med andre topp- og bookingsystemer. Vi har mange kommuner som benytter S50 til eksempelvis hjemmetjeneste, og får gode tilbakemeldinger fra dem. S50 er for øvrig helt vedlikeholdsfri, legger han til.

Per i dag må Iphone-brukere åpne appen på smarttelefonen sin for å kunne låse opp en dør. Androidbrukere slipper det.

– Den trådløse overføringsmetoden skjer via Near field communication (NFC). Det krever en nærhet mellom sylinderen og mobilen/brikken som i seg selv bidrar til økt sikkerhet ved åpning, sier Myrvang.

Enklere hverdag

Fløibanen har fortsatt mekaniske låser i de byggene som ennå ikke er oppgradert. Konglevoll ser frem til at det også på disse blir Iloq S50 etter hvert.

– Vi inngår en serviceavtale med Låssenteret. I den forbindelse kommer vi til å satse på Iloq S50 i hele anlegget. Det vil gjøre hverdagen enklere for oss alle. Uansett hvor en bruker har et legitimt behov for å ha tilgang, så kan jeg, fra nær sagt hvor som helst, håndtere det digitalt. Det kan enten være varige tilganger som jeg sletter fra systemet når behovet ikke eksisterer mer, eller tidsbestemte tilganger som slettes ut fra det jeg har programmert, sier Konglevoll.

– Oppdatering til mobilbrukere skjer automatisk. De som bruker brikke må oppdatere denne via sin egen telefon, sier Thorbjørn Myrvang.

– For Låssenteret er det stor stas å bidra til sikring av verdiene som Fløibanen AS har på Fløyen og langs banen for øvrig. Det er gledelig å konstatere at de er fornøyde med valget av Iloq S 50, og at de allerede har bestemt seg for gradvis å bytte ut alle sine mekaniske låser med elektronisk løsning fra oss, sier Låssenteret-gründer Stål Raa.

Powered by Labrador CMS