Nytt studium i Sikkerhetsledelse

Endelig er det mulig å få en formell utdannelse innen faget sikkerhetsledelse. Mer en 20 personer har nå gjennomført studieprogrammet Sikkerhetsledelse ved BI Gjøvik

Publisert

Studieprogrammet er et samarbeid mellom Norsk Sikkerhetsforening (NSF) og BI. Flere i ledelsen i NSF har i en årrekke arbeidet for å få i gang et slikt studium. - Veien har vært lang og kronglete, og jeg er derfor nå ekstra glad for at vi endelig har lykkes, sier Henning Berg, leder i NSF. Studieprogrammet er det eneste i sitt slag i Norge.

Det er NSF som for det meste har satt premissene for hva en slik utdannelse skal inneholde, mens BI på sin side er den profesjonelle aktøren på å arrangere og gjennomføre. Det at BI har ansvaret for utdannelsen, gjør at studiet holder høy kvalitet og at eksamenspapirene deltakerne sitter med etter studiet, er solide og blir høyt verdsatt av alle arbeidsgivere.

- Ønsker formell utdannelse

Vi har snakket med en av deltakerne på programmet, som ble avsluttet nå i juni. Henning Ringlund er sikkerhetssjef på Ullevål Universitetssykehus med ansvaret for brann, safety og generell security.

- Hva var bakgrunnen for at du deltok på dette studiet? - Jeg har gjennom NSF fulgt utviklingen av utdanningskonseptet og har vært veldig bevisst på at jeg ville ha en formell utdannelse innen vårt ansvarsområde. Jeg har mengder av kurs fra før som ikke gir noen formell utdannelse, og har derfor gått og ventet på at det skulle komme en utdannelse på høyskolenivå.

Jeg må innrømme at jeg hadde meget høye forventninger til både innholdet, forelesningene og alt rundt opplegget på BI Gjøvik. Forventningene ble for meg så absolutt innfridd, og jeg har måttet oppjustere disse underveis. Av og til har de fagene jeg trodde skulle bli kjedelige, vært de som har overrasket meg mest positivt. Totalitet med securitybriller på tror jeg må bli min måte å beskrive innholdet og forelesningene.

Spisskompetanse

I tillegg til at dypdykking i fagstoffet har vært lærerikt, så har fag- og prosjektoppgavene vært lærerike og utfordrende. Jeg brukte nok mer tid på oppgavene enn vanlige studenter, noe som skyldes en kombinasjon av interesse og litt galskap.

- Når det gjelder foreleserne, så har også disse generelt vært av høy kvalitet med spisskompetanse i hvert av sine fagfelt. Tror det har vært en utfordring for foreleserne å undervise voksne som har mange meninger og erfaringer. Dette gjør timene til deltagende undervisning og ikke helt lik vanlige forelesninger.

Medstudenter har også vært en kilde til diskusjon og læring. Det har vært et stort pluss at man har forskjellig ståsted innen sikkerhetsbransjen. Brann, security, teknikk, operativt, forvalter er områder som veves sammen som til en mangfoldig bakgrunnsteppe. Totaliteten blir meget bra.

Bedriftsbesøk

I løpet av programmet er det også lagt inn flere bedriftsbesøk. I denne omgang ble det turer både innom Norsk Tipping og Ringerike fengsel. Det sier seg i grunnen selv at på begge disse stedene er sikkerhet satt i høgsetet. For deltakerne var dette ekstra interessant, siden man oftest fra utsiden ikke får så mye innblikk i hvordan slike bedrifter og enheter tenker og ser på risiko og sikkerhetsaspekter. Besøkene er uformelt lagt opp, så her er det bare å la spørsmålene hagle over de som velvillig har tatt imot eksternt besøk.

- Men Ringlund: Å legge et slikt program til BI-Gjøvik: Ville det ikke vært enklere og bedre at dette ble lagt til Oslo?

- I utgangspunktet så tenkte jeg vel det samme, men dette endret seg raskt. Det var faktisk deilig at utdannelsen foregikk på Gjøvik. Komme seg bort fra vanlig jobb og ha fokus på læring. Dette gjør også at de sosiale båndene knyttes mer enn om programmet var lagt til mer sentrale strøk. Samlingene er oftest over tre dager, og vi er jo sammen på kveldene. Da prates det mye fag opp i det sosiale.

- Dessuten har BI-Gjøvik med kurssekretær Britt R. Skjøld og direktør Edvin Tysse laget en enestående ramme rundt samlingene. Dette er noe som neppe lar seg gjenskape særlig mange andre steder. De har virkelig satt oss studenter i fokus og lagt tingene til rette. De har gjort alt for oss. Her har flere virkelig noe å lære.

Alle som føler de trenger faglig påfyll i en høyskoleramme, bør absolutt hive seg over dette programmet. Jeg tror ingen vil angre på valget avslutter Ringlund.

Powered by Labrador CMS