Handelsskip

Vannskjold mot pirater

Om bord på et ame­ri­kansk con­tai­ner­skip er det ut­ført tes­ter på et nytt, ikke-dø­de­lig våpen mot pi­ra­ter. Våpenet skal ha høy av­skrek­kings­evne og mi­ni­ma­li­se­re ri­si­ko­en for eget mann­skap.

Publisert

§ return AskmediaImportHelper::emptyCheck( '

Et viktig mål med APS er å avskrekke piratene.

Det er sel­ska­pet In­ter­na­tio­nal Ma­ri­ti­me Se­cu­ri­ty Net­work LCC som har ut­vik­let det nye vå­pe­net, som de kal­ler Tri­ton Shield Anti-Piracy Sy­stem (APS).

Vå­pe­net har ny­lig vært gjen­nom sy­stem­tes­ter og be­red­skaps­øv­el­ser om bord på con­tai­ner­ski­pet Ho­ri­zon Lines, som tra­fik­ke­rer ame­ri­kan­ske innen­lands­ru­ter og Asia. Mike Bohlman ved Ho­ri­zon Lines sier:

- Sam­ar­bei­det med IMSN har gitt ver­di­full inn­sikt for mann­ska­pet og gjort det mu­lig for oss å umid­del­bart øke sik­ker­he­ten på både skip og land­fa­si­li­te­ter. Det­te øker sjan­sen for å av­ver­ge både pi­rat- og ter­ro­rist­an­grep.

Les også: Pirat­re­kord. Norsk skip for­søkt kap­ret to gan­ger

Minimal risiko for sjøfolk

Tri­ton Shield APS be­nyt­ter seg av den mest til­gjen­ge­lig res­sur­sen til sjøs, nem­lig vann. Bruk av vann mot pi­ra­ter er ikke noe nytt. Det som er nytt, iføl­ge en pres­se­mel­ding fra IMSN, er at "be­skyt­tel­ses­po­ten­sia­let mak­si­ma­li­se­res uten å ri­si­ke­re liv og hel­se for mann­ska­pet".

Fore­lø­pig er det kom­met få kon­kre­te opp­lys­nin­ger fra IMSN om selve virke­må­ten. Jour­na­lis­ten ser for seg en el­ler flere vann­ka­no­ner som mann­ska­pet kan fjern­sty­re fra et sik­kert om­rå­de inne i ski­pet, mu­li­gens au­to­ma­ti­ser­te.

En­ten må­let er å be­skyt­te skip mot ter­ro­ris­ter langt til havs el­ler å be­skyt­te skip i in­ter­na­sjo­nalt far­vann, er det en kjens­gjer­ning at inn­sat­sen fra kyst­vakt / mili­tære bare kan dek­ke be­gren­se­de om­rå­der. Mann­ska­pet må der­for selv være i stand til å be­skyt­te seg inntil de store gutta omsider kommer.

Les også: Nord­menn job­ber for pri­vat sik­ker­hets­firma i Aden-bukta

Lag på lag med beskyttelse

"

APS kan bidra til tidligere oppdagelse av piratene.

APS er ut­vik­let med sik­ker­het i fle­re ni­vå­er: opp­da­ge, av­skrek­ke og be­skyt­te mot pi­ra­ter. Det hele skal sel­ges som en pakke­løs­ning som be­står av opp­læ­ring, "skarp" sik­ker­het og selve APS-vå­pe­net.

Sy­ste­met fra IMSN skal be­nyt­te seg av høy­tek­no­lo­gisk ut­styr som kan opp­da­ge et­hvert skip som be­ve­ger seg in­nen­for en mile fra ski­pet. Det skal kla­re å skille mel­lom en fis­ke­båt og et pi­rat­far­tøy, dag som natt.

Si­den in­tet pi­rat­an­grep fore­går på nøy­ak­tig sam­me måte som det for­ri­ge, er APS ut­vik­let for "mak­si­mal av­skrek­kel­se". IMSN til­byr fle­re mu­lig­he­ter for å for­ster­ke sår­bare om­rå­der, ved å opp­da­te­re pas­si­ve sik­ker­hets­til­tak på ski­pet.

APS be­nyt­ter vann for å lage en av­skrek­ken­de sone rundt ski­pet. Hvis det­te skul­le slå feil og piratene trenge gjennom, be­står "pak­ken" også av væp­net sik­ker­hets­per­so­nell fra IMSN, der alle har bak­grunn fra en­ten mi­li­tæ­ret el­ler po­li­ti­et.

Dis­se er trent i å vur­de­re trus­sel­nivå og be­slut­te hvil­ket re­ak­sjons­ni­vå som er for­måls­tjen­lig når de slår til­ba­ke.

Les også: Pirat­virk­som­heten øker på ver­dens­havene

Venter økning i piratvirksomhet

Iføl­ge In­ter­na­tio­nal Ma­ri­ti­me Bu­reau dob­let antall pirat­an­grep seg i 2008 i for­hold til året før.

Når mon­sun­se­son­gen et­ter hvert slut­ter i sep­tem­ber, for­ven­ter de ma­ri­ti­me mil­jø­ene at pi­rat­an­gre­pe­ne igjen vil ta seg opp.

For­di rundt 90 % av alle va­rer trans­por­te­res til sjøs, er pi­rat­an­gre­pe­ne en al­vor­lig trus­sel mot ver­dens­øko­no­mi­en.

Det står foreløpig lite om APS på nettsiden til IMSN, men interesserte kan nøste seg videre derfra.

Kilde: Pressemelding fra IMSN

', 'body' ); §

"
Powered by Labrador CMS