Brannbilde
Brannbilde

Konservative brann-Norge

Brann-Norge er uhyre konservativt med hensyn til å prøve ut noe nytt, tørre å bevege seg ut på nye og ukjente stier.

Publisert

I noen tilfeller kan det virke som om det er tryggest å sitte på sidelinja og bare vente på at de som tør prøve noe utradisjonelt, tar skikkelig feil. Så kan de si: - Ja, det var det vi sa!

Dette er ikke våre ord. Vi har snakket med brannsjef Anders Brusveen på Østre Toten.

Selv har han lykkes med å ta i bruk et nytt slokkesystem i sitt brannkorps, ikke minst takket være lydhøre politikere i sin kommune.

Gammel teknologi i ny innpakning

Men den frittalende brannsjefen legger ikke fingrene imellom når han uttaler seg om ståa ellers i Brann-Norge: Han mener at de fleste brannvesen som går til anskaffelse av brannbiler i dag, kjøper gammel teknologi i ny innpakning.

– Anskaffelse av ny brannbil i dag uten nye slokkesystemer er rett og slett ikke fremtidsrettet strategi, understreker Brusveen. Det har også vært lite nyutvikling med tanke på å finne fram til systemer som slokker brann mer effektivt, sier han.

Men det har kommet nye slokkesystemer på markedet, legger brannsjefen til. Skjærslokkeren og One Seven-systemet er bare to gode eksempler.

Om One Seven-systemet kan du lese i dette nummer av Aktuell Sikkerhet. Her i bladet har vi også fulgt opp utviklingen av vanntåke som slokkemetode.

Nylig kunne vi lese i avisene at minst 100 personer kan risikere å omkomme i brann årlig innen 2050, hvis ikke brannsikkerheten blir styrket.

Kjemper nærmest forgjeves om markedsplass

Økningen vil være størst blant personer over 70 år. Vi har klokkertro på at vi kan møte utfordringene med den kommende eldrebølgen med vanntåke, men da må kommune-Norge ha åpent sinn for automatiske slokkeanlegg i boliger der eldre og funksjonshemmede bor. Det har også kommet andre slokkemidler på markedet som – brukt på riktig måte – er vann overlegent.

Men distributører av ny brannteknologi og nye slokkemidler kjemper nærmest forgjeves med å få innpass på markedet. De legger ned en utrettelig innsats for å markedsføre sine gode produkter og metoder, men møter stort sett lukkededører.

Mot Brann-Norge kjemper elv gudene forgjeves. - Slokke, slokke, sier Brann-Norge. Men bare med vann.

Sparte hundretusener

Dessuten er det så dyrt med alt det nye, sier Brann-Norge.

- Sludder, svarer brannsjef Brusveen. For et par år siden kjøpte han en prototyp av en brannbil av en helt ny og ukjent leverandør. På dette innkjøpet sparte han mellom en halv million og 800 000 kroner.

Slokkemidlet er hovedsakelig basert på luft og betydelig mindre mengder vann enn vanlig. Lufta er for alle, og vann finner du de fleste steder i Norge. Så tilsetter du mikroskopiske mengder brannskum. Skummet er også billig.

På denne måten slokker du mer effektivt enn før, og ikke nok med det: Brannsjefen på Østre Toten kjører mer trafikksikkert og sparer penger på hver utrykning. Dette kan han dokumentere. Men Brann-Norge er like vanskelig å rikke på som trollene i fjellet. Kanskje noen er redde for å sprekke dersom de kommer ut i sola?

Slokke, slokke, sier Brann-Norge. Men bare med vann.

"
Powered by Labrador CMS