0611_aktuellsikkerhet
0611_aktuellsikkerhet

Døra står på gløtt

Selv om Norge legger bak seg et av historiens verste år, har sikkerhetsbransjen grunn til å gå inn i 2012 med stor optimisme.

Publisert

Lederartikkelen er hentet fra Aktuell Sikkerhet 6/2011:Og årsaken er ikke eventuelle overskudd i kroner og ører. Det handler om resultatene av en bunnsolid handleevne og valg av strategi i dramatiske situasjoner. Terrorangrepet i Regjeringskvartalet og massedrapet på Utøya, og ikke minst høstens bølge av overfallsvoldtekter, er eksempler på hendelser som sikkerhetsbransjen vil vokse på.

I erkjennelsen av å komme til kort med egne mannskaper, satte samfunnet - om kanskje litt motvillig - døra på gløtt for sikkerhetsbransjen. Med solid kompetanse har vekterne lagt ned uvurderlig innsats, og synliggjort behovet for tjenestene de representerer. Det er ingen grunn til å beskylde bransjen for verken å ha utnyttet eller benyttet seg av tragediene for egen vinning. De har rett og slett fylt et tomrom i samfunnsberedskapen, både når det gjelder akutte krisesituasjoner og kriminalforebyggende arbeid.

Sikkerhetsbransjen dro for alvor i gang ”Konsensus” sist høst. Prosjektet jobber tilsynelatende i det skjulte, primært med forbedring av bransjens omdømme. Det er imidlertid ingen tvil om at utbyttet av handleevnen som er vist gjennom praktisk ”utearbeid” det siste halvåret, har forbedret omdømmet mange ganger av det vi hittil har sett av Konsensus.

Den siste hyllesten av vekterne og sikkerhetsbransjen, kom etter at NHO Service tok initiativ til to dugnadshelger i november. NOKAS, Securitas, G4S, Skan-kontroll og ISS lønnet et 20-talls vektere fra egen lomme, og stilte mannskap til disposisjon for Oslo-politiet i kampen mot overfallsvoldtekter. Dette har skapt en gedigen opptur når det gjelder folks oppfatning av bransjen. I denne utgaven av Aktuell Sikkerhet sier også politiet at deres store ønske er at ordningen videreføres.

La oss nå håpe at politiet, og beredskapsetatene for øvrig, får nyutnevnt justis- og beredskapsminister Grete Faremo med seg på laget. Bransjen er klar for innsats. Det eneste som mangler er at politikerne ikke lar døra forbli på gløtt, men at den åpnes skikkelig.

Se hva du kan lese om i Aktuell Sikkerhet 6/2011

Du kan laste ned hele bladet eller enkeltsider elektronisk her

eller bestille abonnement her.

"
Powered by Labrador CMS