0112_aktuellsikkerhet.jpg
0112_aktuellsikkerhet.jpg

Et gufs fra fortiden

Det er leit, og ikke minst stigmatiserende, at vektere beskrives som "uniformskledde, ofte veltrente unge menn og kvinner med lommelykter så lange som amerikanske balltrær".

Publisert

Lederartikkelen er hentet fra Aktuell Sikkerhet 1/2012

Ekstra sørgelig er det at beskrivelsen kommer fra en professor i etikk, som til og med kan tolkes dit hen at han nærmest insinuerer voldelig oppførsel som dagligdags atferd blant vekterne.

Paul Leer-Salvesen sparer nemlig ikke på kruttet i sin nylige omtale av sikkerhetsbransjen i Oslo-politiets tidsskrift ”OP-Magasin. Han langer ut mot en hel yrkesgruppe, som faktisk er kommet svært langt i sitt målrettede arbeid for å bevise sin seriøsitet.

Sikkerhetsbransjen har, som de fleste vet, jobbet intenst med omdømmebygging de siste årene. Opprydning i egne rekker og holdningsskapende kampanjer, er kontinuerlige tiltak som har gitt resultater. Skjerpede krav fra myndighetene om opplæring og vandel, bidrar også til forbedring med tanke på utluking av elementer som ikke er verdig en stilling i det stadig voksende vekterkorpset.

I rettferdighetens navn understreker Leer-Salvesen at han på ingen måte vil vekterstanden til livs. Til Aktuell Sikkerhet sier han at innlegget ble skrevet med hensikt å provosere frem debatt rundt det faktum at politiet, med få unntak, er de eneste som har lov til å bruke vold i Norge.

Vi har ingen grunn til å tvile på etikkprofessorens kunnskaper, men mener det er fullstendig meningsløst av ham å børste støv av flere år gamle eksempler på enkeltvektere som gjorde sikkerhetsselskapene til skamme. Historiene vil forfølge bransjen for alltid, men hvorfor dra frem fortidens synder i en tid hvor situasjonen bare blir bedre og bedre?

Det er helt sikkert på sin plass med en debatt om hvem som kan yte vold i samfunnet vårt, men en professor – i nettopp etikk – burde holde seg for god til å bruke forutinntatte holdninger og stigmatiserende beskrivelser av sikkerhetsbransjen, for å holde denne varm.

Se hva du kan leser om i Aktuell Sikkerhet 1/2012

"

Du kan laste ned hele bladet eller enkeltsider elektronisk her

eller bestille abonnement her.