0111_aktuellsikkerhet
0111_aktuellsikkerhet

«Gi mannen en sjanse»

«Det er absolutt legitimt å fordømme forbrytelsene som Sven-Eirik Utsi står bak. Men, er det legitimt å fordømme mennesket Sven-Eirik Utsi i dag?»

Publisert

Lederartikkelen er hentet fra Aktuell Sikkerhet 1/2011:

Det er absolutt legitimt å fordømme forbrytelsene som Sven-Eirik Utsi står bak. Han har flere ganger påført mennesker alvorlige traumer med sine brutale ran og voldelige oppførsel. De som er rammet, og deres nærmeste, har kanskje sår som aldri vil gro.

Til og med drap har finnmarkingen på samvittigheten. Hans kriminelle handlinger gjennom mer enn 20 år, har også vært en betydelig samfunnsøkonomisk belastning.

Men, er det legitimt å fordømme mennesket Sven-Eirik Utsi i dag? Svaret er helt klart nei. For det første har Sven-Eirik Utsi sonet og gjort opp for seg. For det andre hevder han nå at det er opplysnings- og holdningsskapende arbeid som vil stå på agendaen i tiden som kommer. 42-åringen påstår han har lagt den kriminelle karrieren bak seg, og forsvarer på ingen måte det han har gjort. Han ser fremover, og ønsker å forbli en lovlydig borger.

Derfor er det synd at enkelte hisset seg opp da det ble kjent at Sven-Eirik Utsi var invitert til Sikkerhetskonferansen. Noen antydet til og med at de ville utelukke sin egen deltakelse dersom programmet ikke ble endret. Vi er klar over at enkelte tilhørere under Utsis opptreden kan ha vært direkte ofre for hans kriminalitet, eller at nære kolleger, venner eller familie har følt ham på kroppen. At disse vil føle avsmak er både naturlig og forståelig. Men at det skal hindre ham i å dele av sine tanker og erfaringer, vil være urettferdig både for Utsi og en samlet norsk sikkerhetsbransje.

Ja vel, kanskje vil Utsi gå på en smell. Kanskje er det utspekulert løgn han farer med. Men la nå mannen få en sjanse! Inntil det motsatte er bevist.

Sven-Eirik Utsi vil aldri bli kvitt stempelet som tidligere drapsmann og tidligere storraner.

Han er i dag en tidligere kriminell, og det er bare én person i hele verden som kan forandre på dette: Nemlig Sven-Eirik Utsi selv, den dagen han eventuelt begår nye lovbrudd.

Når Utsi flagger sin holdningsendring slik han gjør, er det grunn til å tro at han virkelig mener det. I motsatt fall blir fallhøyden stor.

Norsk Sikkerhetsforening har ikke latt kritikerne få styre, men akter fortsatt å la Sven-Eirik Utsi bidra under Sikkerhetskonferansen. Det er å håpe at flest mulig griper muligheten, viser ham tillitt, og møter frem for å høre hva den tidligere rans- og drapsmannen har å bidra med.

Uansett vil tilliten du viser Sven-Eirik Utsi ved å ta ham på alvor, forhåpentligvis være et positivt bidrag til hans rehabilitering mot et nytt, bedre og lovlydig liv!

Aktuell Sikkerhet 1/2011

Lederartikkelen er hentet fra Aktuell Sikkerhet nummer 1 2011.

Du kan laste ned hele bladet eller enkeltsider elektronisk her

eller bestille abonnement her.

"
Powered by Labrador CMS