0212_aktuellsikkerhet
0212_aktuellsikkerhet

Helt ubegripelig

Alle som anmelder innbrudd i personbilen sin, opplever at politiet registrerer forholdet som ”tyveri fra motorvogn”. Akkurat det samme skjer når sikkerhetssjef Lars Vethe i Elkjøp Nordic, eller andre næringslivsaktører, blir frastjålet verdier for hundretusener etter innbrudd i lastebiler.

Publisert

Også deres anmeldelser registreres som ”tyveri fra motorvogn”.

Det finnes med andre ord ingen differensiering. På tross av at et personbilinnbrudd kanskje bare representerer stjålne jenstander for en tusenlapp, havner dette på samme statistikk som ethvert lastebilinnbrudd.

I et sikkerhetsperspektiv er det ubegripelig at politiet ikke har koding som skiller disse fra hverandre på statistikken. Uten en slik differensiering er det umulig å synliggjøre det stadig økende problemet med lastebilinnbrudd.

All den tid politiets statistikk over ”tyveri fra motorvogn” faktisk viser en generell nedadgående tendens, er det også svært vanskelig å motivere politiet til å ta tak i lastebilinnbruddene spesielt.

Men ifølge Vethe er det på ingen måte nedgang i lastebilinnbruddene. Snarere tvert i mot, men det finnes ingen statistikk som viser det. Bare hittil i år har han opplevd flere enn halvparten av antallet lastebilinnbrudd som rammet totalt de tre foregående år. Økningen er med andre ord dramatisk. I 2011 var det flere enn 3000 lastebilinnbrudd i Sverige. Og på generelt grunnlag sier politiet selv at utenlandske trender alltid kommer til Norge. Situasjonen vi har i vente er derfor ikke spesielt oppløftende.

Mens Vethe i lang, lang tid har ventet på at Riksadvokaten skal svare på hans bønn om ny koding, er det gledelig at Næringslivets Sikkerhetsråd har kommet på banen med opprettelse av et eget utvalg til bekjempelse av denne typen kriminalitet. La oss håpe at Riksadvokaten snart kommer til fornuft, slik at politiet og næringslivet i økende gradkan samarbeide for å komme ”landeveisrøvernes” trussel til livs.

Lederartikkelen er hentet fra Aktuell Sikkerhet 2/2012

Du kan laste ned hele bladet eller enkeltsider elektronisk her

eller bestille abonnement her.

"
Powered by Labrador CMS