0314-aktuellsikkerhet
0314-aktuellsikkerhet

Nedslående i dobbelt forstand

LEDER: Politidirektoratet mener det foregår omfattende juks med vekterutdanningen. De har derfor startet en granskning som i første omgang innebærer innrapportering fra utdanningsbedriftene med detaljert dokumentasjon om gjennomførte kurs, hvem som har deltatt og hvilke instruktører som er brukt

Publisert

på siden

Initiativet er en god begynnelse, og burde kommet for lenge siden. Både Politidirektoratet og andre myndigheter har nemlig i lang tid hatt mistanke om at det jukses over en lav sko i sikkerhetsbransjen. Ikke bare når det gjelder utdanning, men også på andre områder.

Mistanken ble forsterket da politiet i vinter gjennomførte kontroll hos Safe Security AS. Funn som ble gjort karakteriseres som nedslående. Faktisk så nedslående at selskapets godkjenning ble bestemt inndratt.

Men det er ikke bare de påståtte funnene som er nedslående. Det er også nedslående at politiet ikke gjennomførte kontrollen mange måneder, eller til og med flere år tidligere.

Politiet har nemlig lenge mistenkt selskapet for ikke å drive etter boka. Den samme mistanken har de også mot flere andre selskaper.

Problemet er at politiet mange steder gjør lite eller ingen ting. Årsaken kan være mangelfull kompetanse og fraværende vilje til å sørge for at vaktvirksomhetsloven følges. Bransjens erfaring er at lovverket tolkes og følges opp på langt flere måter enn det finnes politidistrikter.

I respekt for den jobben sikkerhetsbransjen gjør, må det derfor seriøst vurderes å etablere ett eget team i politiet som på tvers av distriktene får ansvaret for godkjennelser og kontroll, og ikke minst ajourhold av et fremtidig vekterregister. En slik enhet vil garantert tjene seg inn igjen hvis den klarer å luke ut useriøse sikkerhetsaktører og la de seriøse bli igjen. På den måten vil skikkelige vektere og ordensvakter kunne ivareta en vesentlig del av sikkerhetsoppgavene ute i samfunnet.

Dermed vil politiets ordenspatruljer frigjøres fra å gjøre jobben på utesteder som uansvarlige sikkerhetsselskaper ikke takler – og heller bruke ressursene på viktigere oppdrag. Det er også viktig at bransjen viser ansvar og selvjustis for å bedre situa sjonen. Alt ansvar hviler ikke på myndighetene.

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS