På kollisjonskurs med statsministeren

Fra Aktuell Sikkerhet 2/2013:«AUF er etter vårt syn på kollisjonskurs med statsministeren.»

Publisert

– Vårt svar er demokrati, mer åpenhet og mer humanitet. Men aldri naivitet.

Det sa statsminister Jens Stoltenberg i Oslo domkirke 24. juli i 2011, to dager etter at AUF opplevde massedrapet som krevde 69 menneskeliv på Utøya.

AUF er etter vårt syn på kollisjonskurs med statsministeren. I alle fall når det gjelder åpenhet om eventuelle sikkerhetsvurderinger i forkant av landsleiren 2013.

Aktuell Sikkerhet har forsøkt å oppnå dialog med leder Eskil Pedersen, men hindres av hans politiske rådgivere. Målet vårt er å bringe til torgs tanker og erfaringer som AUF har gjort seg, og gjør seg, om sikkerheten på den første landsdekkende sommerleiren etter massedrapet for snart to år siden. Dette gjelder selvsagt ikke detaljer, men de store linjene.

Vi mener et innblikk i organisasjonens tilnærming til årets sikkerhetsopplegg, som garantert blir langt mer organisert og formelt enn hva de hadde forberedt i 2011, er interessant for våre lesere. Det samme gjelder hvordan de tilnærmer seg ulike fagmiljøer, og hvordan bransjen møter dem. Ett tusen ungdommer er ventet til leiren. Det er grunn til å tro at både de og deres nærmeste er spente på hvordan sikkerheten skal ivaretas.

Spørsmålene vi kunne stilt AUF er mange. Men dessverre er dette det eneste svaret de gir:

”Vi ønsker ikke å bidra til medias fokus på sikkerhet på arrangementer som dette.”

De politiske rådgiverne Trygve Harlem Losnedahl og Stian Valla Taraldsvik har en holdning som viser at de også er på kollisjonskurs med statsministerens advarsel mot naivitet. Dersom de fortsetter å nekte pressen svar på sikkerhetsspørsmål, vil journalistene garantert grave langt dypere og hissigere enn de ville gjort med åpenhet og samarbeid fra AUF-ledelsens side. Kanskje så dypt at det faktisk kan gå på sikkerheten løs. Hvis ikke Harlem Losnedahl og Valla Taraldsvik forstår det, bør Eskil Pedersen bytte dem ut umiddelbart.

Powered by Labrador CMS