0513-aktuellsikkerhet
0513-aktuellsikkerhet

– Skremmende

Fra Aktuell sikkerhet 5/2013: «Fortsatt er minst 84 av 100 sjefer altfor sløve når det gjelder sikkerhet.»

Publisert

på siden.

For snart to og et halvt år siden opplevde vi at Regjeringskvartalet ble sprengt i filler, og at terroristen etterpå henrettet politisk aktive ungdommer på Utøya. Vi vet også at 50 000 norske brukere varsles om infiserte datamaskiner hver eneste måned. I tillegg blir vi daglig påminnet om at mobile vinningskriminelle, organiserte bander og andre med uærlige hensikter herjer landet. Det er heller ingen hemmelighet at bakgrunnssjekker oftere og oftere avslører forfalskede vitnemål og attester.

Men dette er altså ikke nok til å vekke norske næringslivsledere! Fortsatt er minst 84 av 100 sjefer altfor sløve når det gjelder sikkerhet.

Kriminalitets- og sikkerhetsundersøkelsen (Krisino) 2013 avslører nemlig at dette antallet norske virksomheter mangler en skriftlig risikovurdering. Siden 2009 er det registrert en nedgang på fire prosent. Så dårlig har det ikke stått til i norsk næringsliv siden 2006. Det er skremmende.

Næringslivets Sikkerhetsråd, som står bak Krisino, karakteriserer avsløringen som oppsiktsvekkende og overraskende.

16. januar i år opplevde Norge på nytt å bli rammet av terror. Riktignok ikke på norsk jord, men Statoil mistet fire av sine ansatte da gassanlegget i In Amenas ble angrepet. I ettertid har konsernsjef Helge Lund vært åpen. Han har lagt seg flat, tatt til seg kritikken i granskningsrapporten og sagt at han helt klart har selskapets øverste sikkerhetsansvar. Målet med hans ærlighet er å vekke andre næringslivsledere og øke bevisstheten når det gjelder sikkerhet.

Det er imponerende at Helge Lund gjør dette. Men det er synd at det er nødvendig. La oss håpe at vi slipper flere terrorangrep og alvorlige anslag mot norsk næringsliv før de ansvarlige tar grep.

Powered by Labrador CMS