0510_aktuellsikkerhet
0510_aktuellsikkerhet

Vi trenger vektere før liv går tapt

Lederartikkel fra nyeste Aktuell Sikkerhet: «Folk flest sin oppfatning om bransjen er langt på vei i ferd med å bli endret fra skepsis til mer og mer anerkjennelse.»

Publisert

Sikkerhetsbransjen blir bare viktigere og viktigere. Samfunnsutviklingen generelt, og politiets stramme budsjetter spesielt, gjør at vekternes tilstedeværelse og innsats av mange er undervurdert. Folk flest sin oppfatning om bransjen er imidlertid langt på vei i ferd med å bli endret fra skepsis til mer og mer anerkjennelse.

Et godt eksempel på dette, er bruken av vektere på Haslemoen transittmottak. Der tok frykten fullstendig overhånd da asylsøkere ankom bygda fordi branner og hærverk hadde gjort dem husløse andre steder i landet. Og frykten ble bare større og større; uroelementene blant asylsøkerne fortsatte nemlig med sine utbrudd i form av brannstiftelser og annen kriminalitet.

Og hva skjedde? Jo, ropene fra både lokalbefolkningen og involverte på transittmottaket var både høye og klokkeklare:

– Flere vektere må settes inn før liv går tapt!

Om det var frustrasjon over politiets generelle mangel på ressurser som gjorde at en tryggere tilværelse først og fremst ble assosierte med vektere, skal være usagt. Men det er i alle fall et godt eksempel på at befolkningen har stor tillit til vekterbransjen som et trygt og godt ordens-organ. Først lenge etter at sikkerhetsbransjen startet vaktholdet på Haslemoen, satte politiet også inn vakthold med en egen betjent daglig på mottaket i en kort periode.

Som en kuriositet, kan det nevnes at Securitas-vekterne som var stasjonært på Haslemoen ble sendt hjem tidlig i september. Årsaken var at mottaksledelsen mente den opphetede stemningen hadde kjølnet, og at eksternt vakthold derfor var overflødig.

Kort tid etterpå oppsto det på nytt flere brannstiftelser og ordensopptøyer ved mottaket. Selvsagt kan ingen påstå at det er sammenheng mellom dette og vekternes fravær, men det er likevel lov å gjøre seg tanker om det…

Lederartikkelen er hentet fra Aktuell Sikkerhet nummer 5 2010.

Her kan du blant annet lese om hvordan Securitas satser på lærlinger. I tillegg finner du stoff fra den store sikkerhetsmessa SKYDD, som ble arrangert i Stockholm i høst.

Du kan laste ned bladet elektronisk her

eller bestille abonnement her.

Skriv inn dine kommentarer til lederartikkelen nedenfor!

"
Powered by Labrador CMS