IMG_8057
IMG_8057

Styrket siktelse mot vekteren

Etter det Aktuell Sikkerhet erfarer mener politiet at siktelsen mot Nokas-vekteren i Blindern-saken er styrket. – Resultatet av etterforsknings-skritt som tas nå i ettermiddag avgjør om vi i morgen finner det nødvendig å be om videre varetektsfengsling.

Publisert

Politiadvokat Kari Kirkhorn (t.h.) begjærte vekteren varetektsfengslet i inntil fire uker. Hun haddde med seg Anita Halsvik som bisitter i dagens fengslingsmøte. (Foto: Even Rise)

Det sier Kari Kirkhorn. Hun er politiadvokat i Oslo politidistrikt og har saken der en Nokas-vekter sist uke løsnet skudd mot seg selv.

– Det etterforskerne måtte finne ut nå i ettermiddag gir svar på om det fortsatt er fare for bevisforspillelse. Skulle det vise seg ikke å være det, vil jeg trekke begjæringen om fortsatt å holde ham i varetekt – og altså løslate ham. Slik saken lå an i formiddag, var det grunnlag for å oversende begjæring til Oslo tingrett om videre fengsling, sier hun til Aktuell Sikkerhet i ettermiddag, torsdag.

Det var natt til onsdag sist uke at vekteren fra Nokas varslet om at han var blitt skutt på mens han forsøkte å forfølge to ukjente personer på Blindern. Alle nødetatene rykket ut, og det ble konstatert at vekteren var truffet av et skytevåpen. Skadene ble karakterisert som ufarlige.

Senere, men fortsatt grytidlig på morgenkvisten, ble det funnet en bombelignende gjenstand i umiddelbar nærhet fra stedet hvor skuddene hadde falt. Dette påkalte seg stor oppmerksomhet og utviklet stor frykt hos mange. Politiets bombegruppe konstaterte utpå dagen at det ikke var eksplosiver i gjenstanden.

Torsdag ble vekteren siktet for trusler, falsk forklaring, falsk nødmelding og falsk anmeldelse. Oslo tingrett ga fredag ettermiddag ikke påtalemyndigheten rett til å holde vekteren i varetekt i en så lang periode som de ønsket, men tillot at han kunne holdes bak lås og slå i inntil en uke. Fengslingsperioden går derfor ut i morgen, fredag.

– Jeg har sendt en ny fengslingsbegjæring til tingretten i dag, men vi vet altså ikke hva etterforskningen, som pågår utover i ettermiddag, vil bringe av svar. Derfor er det for tidlig å si noe om begjæringen opprettholdes eller om han løslates, gjentar Kirkhorn.

– Hva slags etterforskning pågår nå?

– Den omfatter blant annet vitneavhør, sier hun.

Vekteren forsvares av advokat Trygve Staff. Han sier til Aktuell Sikkerhet at vekteren den siste uka har vært gjennom omfattende politiavhør. Utover det ønsker han ikke å kommentere saken.

– Det kommer ikke til å bli gjennomført flere avhør av vekteren før et eventuelt fengslingsmøte fredag. Vi har sammen med ham, siden forrige fengslingsmøte, gjennomgått forklaringen han ga der. Noe konfronterende avhør har vi ikke hatt, sier Kirkhorn.

Vekteren har to ganger tidligere meldt fra til politiet om angrep. Han skal både ha blitt knivstukket og utsatt for blant annet elektrosjokkvåpen og kvelningsforsøk med tau.

"

Kari Kirkhorn, politiadvokat (Foto: Even Rise)

– Har politiet avhørt ham med tanke på å finne ut om også disse tilfellene kan være konstruert av ham selv?

– Vi har verken sett så mye på de sakene eller avhørt ham om disse. De tidligere sakene anses uansett ikke å representere noen fare for bevisforspillelse, og er derfor ikke relevante opp mot siktelsen for det som skjedde på Blindern, sier Kari Kirkhorn.

– Vekteren har ikke endret sin forklaring, og står på den han har gitt tidligere, sier Kirkhorn.

Hvilket grunnlag har du for å si at siktelsen mot vekteren i alle fall ikke er svekket etter siste ukes etterforskning?

– Det kan jeg ikke kommentere, sier Kari Kirkhorn.

Konsernsjef Heine Wang karakteriserer hendelsen som en personlig tragedie.

"
Powered by Labrador CMS