Flytransporten med post og bedriftspakker til Svalbard lammes dersom vekterstreiken trappes opp som varslet. Posten vil ikke lenger kunne laste flyene sine ut fra Tromsø og Bodø.

Medisinleveringer truet:
– Vekterstreiken forsinker livsviktig post

Den varslede utvidelsen av vekterstreiken gjør at Posten ikke får lastet flyene sine ut fra Tromsø og Bodø. Samtlige flyavganger til Svalbard er blant dem som berøres.

Publisert

(Reportasjen er oppdatert 15.11.20. I første versjon ble det opplyst at post-forsinkelsene ville oppstå fordi sikkerhetskontrollen ble satt ut av spill på utvalgte flyplasser. Det er ikke riktig).

Hvis vekterstreiken trappes opp som varslet fra natt til lørdag 14. november, blir blant annet sikkerhetskontrollen av post-sendinger berørt.

Fra før er cirka 2.000 vektere tatt ut i streiken som har vart siden 16. september. Ytterligere 202 vektere og lærlinger legger ned arbeidet sitt om det ikke oppnås enighet mellom partene innen midnatt.

– Vekterstreiken innebærer at post og bedriftspakker til en rekke ulike flyavganger fra Tromsø og Bodø ikke blir scannet, og dermed kan de ikke lastes inn på flyene. Konsekvensen er at det vil oppstå forsinkelser på post og pakker ut fra terminalene, og dermed medføre store konsekvenser for postgangen i Nord-Norge og Svalbard, sier pressesjef Kenneth Tjønndal i Posten Norge.

– Vi går nå inn i en periode med svært høy aktivitet med nett- og julehandel. Med pandemisituasjonen som vi står i, vil netthandel, ekspress- og viktige bedriftspakker være svært viktig for innbyggerne, legger han til.

Posten opplyser at den mest alvorlige konsekvensen, dersom streiken trappes opp, er at medisiner og andre varer til Svalbard ikke kommer frem i perioden 16. november til 30. november. Postens eget fraktskip har anløp i Longyearbyen kun hver tiende dag. I tillegg er konsekvensen at biologiske sendinger, medisiner og prøver til Oslo og Finnmark kan bli kraftig forsinket.

– Posten har en rekke kunder med viktige samfunnsfunksjoner som blir rammet av streikeuttaket. De er sammen med myndighetene varslet om situasjonen. Det er søkt NHO om dispensasjon, men den er ikke innfridd.

Den kommende uken vil flere flyavganger, ifølge Posten, bli rammet.

Kontant-mangel

En opptrapping av vekterstreiken vil også gå ut over befolkningens tilgang til kontanter. Samtlige verditransportruter vil fra lørdag være innstilt i Oslo, Viken, Innlandet, Trøndelag, Møre og Romsdal, Agder og Vestfold og Telemark.

Helikopter-transport knyttet til oljeindustrien i Nordsjøen rammes også ved en opptrapping fra midnatt.

Vektere og lærlinger fra disse selskapene streiker fra midnatt: Securitas, Avarn Security, Securitas Transport Aviation Security (STAS), Skan-kontroll og Nokas Verdihåndtering.

De streikende er organisert i Norsk Arbeidsmandsforbund. Parat og NHO Service og Handel kom som kjent til enighet for halvannen uke siden.

Powered by Labrador CMS