Stjal parfyme verdt 779 kroner:
Bøtelagt med 3.000 kroner før han kunne sette seg på flyet

Dagens første tyv er avslørt. Roar Myhrer henter inn en litauer som har stjålet parfyme i taxfree-butikken på Oslo Lufthavn Gardermoen. Aktuell Sikkerhet har til en viss grad manipulert bildet av hensyn til tyvens identitet.

22 millioner reisende var innom Oslo Lufthavn Gardermoen i fjor. Av dem ble nærmere 600 tatt for å stjele i taxfree-butikkene. Da Aktuell Sikkerhet fulgte Roar Myhrer og hans tyvfanger-team en dag i vår, ble hele sju personer tatt for å stjele klær, godlukt og andre kostbare varer.

Publisert

I taxfree-avdelingene på Oslo Lufthavn Gardermoen gjør Travel Retail Norway som best de kan for å friste med godlukt og diverse munngodt, både i flytende og fast form. Prisene på klær, solbriller og vesker vekker shopping-genet hos mange. Det er ingen tvil om at luksuriøse merkevarer, til avgiftsreduserte priser, gjør noe med folks kjøpelyst når de er på reise.

Ikke trygt å stjele

– Oslo Lufthavn Gardermoen er et gigantisk kjøpesenter uten fysiske skiller mellom butikkarealer og fellesområder. Utformingen utfordrer oss med tanke på tyverier. Tidligere var vi plaget av internasjonalt organiserte bander som stjal mye, men en målrettet innsats som vi begynte å jobbe med i 2007/2008, ga etter hvert gode resultater.

Det sier sikkerhetssjef Kyrre Grønvold i Travel Retail Norway, og legger til:

– Vi engasjerte Roar Myhrer og hans medarbeidere for å jobbe systematisk med svinnforebyggende arbeid. Det ble en stor suksess. I dag driver de på mange måter med vedlikehold for å holde de organiserte kriminelle på avstand. Det er viden kjent at det ikke er trygt å stjele på hovedflyplassen i Norge.

Videoskjermer

Den målrettede innsatsen bidrar som nevnt til at nærmere 600 personer avsløres for å stjele årlig.

– Godlukt koster mye. Skal du i tillegg ha rynkekrem, så kan det bli dyrere enn lommeboka tillater, smiler Roar Myhrer:

Lysten på noe spesielt og eksklusivt kan få enkelte til å falle for fristelsen. Noen betaler for de billigste varene og stjeler de dyreste. Andre går rett ut uten å betale i det hele tatt.

Roar Myhrer

– Lysten på noe spesielt og eksklusivt kan få enkelte til å falle for fristelsen. Noen betaler for de billigste varene og stjeler de dyreste. Andre går rett ut uten å betale i det hele tatt.

Og det er nettopp disse menneskenes adferd som sikrer levebrødet til tre personer, inkludert Myhrer selv. I 15 år har han, gjennom Sikring- og Servicetjenester AS, samarbeidet med taxfree-aktøren på Oslo Lufthavn Gardermoen.

Inne i terminalen disponerer vaktselskapet et eget lokale. Der har de et betydelig antall skjermer som viser levende bilder fra de ulike taxfree-butikkene. Vegg i vegg ligger et lite rom som tyvene blir tatt med til. Der ordnes alt papirarbeid; og enkelte ganger er saksbehandlingstiden så kort at politiet ber vekterne om å holde tyvene tilbake slik at påtalemyndigheten kan utstede et forenklet forelegg som forkynnes før de slippes videre.

– Sistnevnte eksempel handler stort sett om utenlandske statsborgere uten faste holdepunkter i Norge, sier Myhrer.

Samtlige butikktyver anmeldes

– I 2019, det siste normalåret før pandemien, ble det stjålet varer for cirka to millioner kroner på hovedflyplassen. I tillegg til tapet som dette representerer, må vi betale særavgifter til staten for alle tobakks- og alkoholvarer som forsvinner. Avgiftene utgjorde også nesten to millioner kroner, sier Kyrre Grønvold.

Kyrre Grønvold, Trond Thoresen, Ferdinand Otto Kaltenborn og Roar Myhrer på et rom med overvåkningsskjermer
Kyrre Grønvold (t.v.) er fornøyd med samarbeidet han har med vekterne Trond Thoresen, Ferdinand Otto Kaltenborn og Roar Myhrer. Samtlige tyver som stjeler fra Travel Retail Norway blir anmeldt.

Travel Retail Norway har butikker på Værnes, Flesland og Sola i tillegg til Gardermoen. Disse omsatte til sammen for 5,5 milliarder kroner i 2019, det siste normalåret før pandemien. På Gardermoen ble det stjålet varer for cirka to millioner kroner. Fire av disse milliardene kom fra salg i butikkene på hovedflyplassen.

Vi viker ikke en tomme når det gjelder prinsippet om å anmelde tyverier til politiet. I taxfree-butikkene finnes det ingen varer som folk er avhengige av for å overleve.

Roar Myhrer

– Jobben som vekterne i Sikring- og Servicetjenester gjør, er viktig på mange måter. I tillegg til at de synliggjør at det ikke er greit å stjele fra oss, gir de tyvene to valg: Enten å betale for varene de har stjålet, eller å levere dem tilbake forutsatt at emballasjen er ubrutt og varene i orden. På den måten begrenses tapet vårt. Uansett blir tyveriene anmeldt, sier Grønvold.

Barnefamilier stjeler

– Vi viker ikke en tomme når det gjelder prinsippet om å anmelde tyverier til politiet. I taxfree-butikkene finnes det ingen varer som folk er avhengige av for å overleve. Derfor er det ingen som når frem med sin bønn om å unngå at politi og påtalemyndighet kobles inn. Det er mye voksenopplæring i det vi driver med, sier Roar Myhrer.

– De fleste som blir tatt er norske, og mange av dem stjeler i butikkene våre før de setter kursen mot loungen for å drikke og spise. Dette kan være politikere, folk i høye stillinger, kjendiser og andre som har mer enn nok penger til å gjøre opp for seg. Likevel velger de å stjele, sier Kyrre Grønvold.

– Det hender også at barnefamilier blir tatt for å stjele. Enten utfører de voksne tyveriet selv, eller så brukes barna i håp om at det skal gå bra. Vekterne er generelt alltid diskrete når de tar tyver, men i disse tilfellene er de ekstra forsiktige. Vi er imidlertid nøye med at det legges ved en tilleggsrapport i anmeldelsene slik at politiet kan ta eventuelle grep overfor barnevernet, legger han til.

Mistenkelig oppførsel

Sikring- og Servicetjenester AS har to ansatte; eieren selv og Trond Thoresen. I tillegg leies Ferdinand Otto (FO) Kaltenborn inn gjennom sitt eget enkeltmannsforetak Kaltenborn Sikkerhet og Konsulenttjenester. Vekterne jobber i hovedsak ut fra «videorommet», men operer også i butikkene.

– Vi vet at vi lures hver dag av tyver som vi ikke oppdager. Det er ingen enkel oppgave å spotte alle som stjeler, men i all beskjedenhet må jeg si at vi er ganske gode. Folkemengden i butikkene kan være betydelig, og det kreves dyp konsentrasjon for å tolke hver enkelt sin adferd. Finner vi noen som har en mistenkelig oppførsel, forsøker vi å følge dem via kameraene for å se hva de gjør – gjerne helt til de har passert kassepunktet. Er vi helt sikre på at en person har stjålet uten å betale, forsøker vi å finne igjen vedkommende for å sikre varene eller sørge for at oppdragsgiveren vår får betaling. Deretter anmeldes vedkommende, sier Myhrer.

Om du har kommet deg ut av flyplassen, så kan det hende vi husker deg neste gang du dukker opp.

Roar Myhrer

Dialog med butikkene

Roar Myhrer er inne i sitt 15. år på Oslo Lufthavn Gardermoen. Resultatene har økt i takt med systematiseringen av det forebyggende arbeidet.

– I løpet av disse årene har vi tatt cirka 6.500 tyver. I tillegg har vi avslørt og anmeldt cirka 700 tyverier der vi ikke har klart å identifisere gjerningspersonen. Vi gir oss imidlertid aldri. Om du har kommet deg ut av flyplassen, så kan det hende vi husker deg neste gang du dukker opp, sier Myhrer.

Den målrettede innsatsen vekterne startet med for 15 år siden, var først og fremst å kartlegge hvor og hva som ble stjålet. På denne tiden var dette relativt upløyd mark. Videre er videoovervåkingen rettet inn på områder hvor de utsatte varene er plassert. Rutiner er også viktig for å hindre svinn.

– Vi informerer og inkluderer alle butikkansatte i arbeidet vårt. I tillegg til at oppdragsgiveren vår er bevisst på å snakke med alle medarbeiderne om svinn, har vi kontinuerlig dialog med dem om rutiner. De skal for eksempel fjerne alle tomme kleshengere, og fylle på med varer slik at det alltid er et visst antall eksemplarer av de mest eksklusive produktene i hylla. Det gjør at vi umiddelbart kan starte undersøkelser hvis vi ser at det mangler ett eksemplar av utvalgte produkter. Det er viktig å poengtere at svinnforebyggende arbeid er et samarbeidsprosjekt mellom oss, de butikkansatte og eierne av butikkene, sier Myhrer.

– Vi har også egne prosedyrer, som tilsier at vi rutinemessig følger enkelte overvåkingsbilder hyppigere enn andre, legger han til.

Uærlige hensikter

Da Aktuell Sikkerhet spør om å få følge taxfree-vekterne på jobb, svarer Myhrer at tirsdag og onsdag kan være gode alternativer. Begrunnelsen er erfaringsbasert: På disse dagene er businesstrafikken stor, og flybillettene tradisjonelt billigere enn ellers i uka. Uten at han vil kategorisere hvem som stjeler, begrenser han seg til å si:

– Vi tar flest på tirsdager og onsdager. Slik er det bare, kommenterer han.

Tok sju tyver på en dag

Den tirsdagen Aktuell Sikkerhet fulgte vekterne på Oslo Lufthavn Gardermoen, viste Myhrers antakelser seg raskt å stemme. Ikke før kaffekoppen var fylt opp, spottet Trond Thoresen en litauer på en av videoskjermene.

Vårt motto er at alle skal få en rettferdig sjanse. Enkelte kan faktisk glemme å betale; fordi de er stresset av flyskrekk eller på andre måter ikke er fortrolige med å være på reisefot.

Roar Myhrer

Mannens adferd indikerer uærlige hensikter.

– Jeg løper, sier Myhrer – og tar med seg en taxfree-pose i hånda. Det gjør han alltid for å kunne skli naturlig inn blant de mange tusen reisende i terminalbygget.

Samtidig registrerer Thoresen at tyven forlater butikken, og melder videre til Myhrer om retningen mannen tok. Vekterne har ingen overvåking som viser arealer utenom butikklokalene de vokter.

– Da jeg fant igjen mannen sittende ved gaten som han skulle reise fra, observerte jeg han en kort periode. Vårt motto er at alle skal få en rettferdig sjanse. Enkelte kan faktisk glemme å betale; fordi de er stresset av flyskrekk eller på andre måter ikke er fortrolige med å være på reisefot. Det hender at reisende oppdager at de i vanvare har tatt med seg varer uten å betale, og da går tilbake til butikken uten at vi behøver å gripe inn, sier Roar Myhrer.

Etter å ha blitt konfrontert av Myhrer, ble litaueren i slutten av 40-årene frivillig med opp på kontoret for videre oppfølging. Underveis gikk de innom taxfree-butikken hvor litaueren betalte for parfymen han hadde stjålet. Prisen var 779 kroner. Før han fikk returnere til gaten rakk politiet å ilegge ham et forelegg på 3.000 kroner.

Etter at litaueren var takket av, kom tyvene på løpende bånd.

Gjemt under jakka

Med tre par øyne konsentrert mot veggen av videoskjermer, avslørte vekterne nok en tyv – en utenlandsk statsborger som viste seg å ha arbeid i Norge. Han er født i 1978 og kommer fra Romania. Vekter Trond Thoresen spottet hans mistenkelige adferd, og fulgte spent med på videobildene da vedkommende kom til kassa. Der betalte han for én billig parfyme og skjulte en annen – og mer kostbar parfyme – under jakka som han bar over armen.

– Nærmere undersøkelser viste at rumeneren også hadde stjålet en parfyme tidligere på dagen. Det var fortsatt mange timer til flyet hans skulle gå, og vi avventet derfor i tilfelle han hadde planer om å stjele mer. Det viste seg å ikke stemme, og etter en stund konfronterte vi ham med tyveriene. Han erkjente umiddelbart, og betalte for en av parfymene han hadde stjålet. Den andre ble levert tilbake. Mannen ble anmeldt, og han ble ilagt et forelegg på 8.000 kroner før han kunne reise hjem, sier Myhrer.

sladdet mann finner noe i en sekk mens Trond Thoresen ser på
Vekter Trond Thoresen konfronterer en mann som stjal parfyme fra taxfree-butikken. Mannen finner selv frem varene han har i ryggsekken sin.

Ble motvillig med

Tirsdagens tredje tyv var en russisk kvinne i slutten av 40-årene. Hun vekket vekternes oppmerksomhet fordi hun la flere parfymer ned i trillekofferten sin mens hun gikk rundt i butikken.

– Hun gikk etter hvert til selvbetjeningskassen, og jeg så på videobildene at hun unnlot å betale for en vare. Deretter fulgte jeg etter henne inn på området for reisende ut av Schengen-området. Da hun ikke viste tegn til å oppsøke flere utsalgssteder, kontaktet jeg kvinnen. Hun hadde ingen forståelse for at jeg ønsket å snakke med henne, og ble motvillig med. Frykten hennes for å ikke rekke flyet var reell. Hun rakk det med knapp margin. Vi anmeldte henne for å ha stjålet fra parfymeavdelingen til en verdi av 1.149 kroner. Politiet besluttet at hun kunne forlate landet. Hun ble ikke ilagt forelegg der og da, sier Ferdinand Otto Kaltenborn.

Leverte tilbake alt

Tyv nummer fire ble hentet inn allerede før kvinnen fra Russland slapp videre. Dette var en tysker midt i 40-årene som hadde stjålet fem parfymer verdt 7.695 kroner.

– Han hentet jeg inn mens politiet passet på den russiske kvinnen. Mannen ble observert av en kvinne som jobber i en taxfree-butikk et annet sted i landet, men som tilfeldigvis var på Gardermoen i privat ærend. Hun ringte meg etter å ha sett tyskeren plukke med seg flere parfymer, og at han forlot butikken uten å betale. Veldig godt observert, sier Kaltenborn.

Tyskeren ønsket ikke å betale for noen av parfymene. De ble derfor levert tilbake til butikken. Mannen ble dimittert av politiet slik at han rakk flyet sitt – uten at han ble ilagt forelegg. Saken er i ettertid henlagt av kapasitetshensyn. Avgjørelsen er påklaget og foreløpig ikke avgjort.

Stjal sko og klær

Vekter Ferdinand Otto Kaltenborn følge etter en person inne i en klesbutikk.
En av tyvene følges tilbake til butikken for å kunne betale varen han og en kompis stjal. Vekter Ferdinand Otto Kaltenborn hadde det travelt da Aktuell Sikkerhet fulgte ham på jobb. Foto:

Tyv nummer fem og seks var to berusede bygningsarbeidere i slutten av 30-årene. Begge var på vei hjem til Litauen for å feire barnebursdag. De hadde stjålet sko og klær. Den ene ble anmeldt for å ha stjålet varer for 5.498 kroner og den andre for 1.599 kroner. Heller ikke de ble ilagt forelegg før de ble sendt hjem.

Gjenkjente tyv etter åtte måneder

Den sjuende tyven som ble avslørt da Aktuell Sikkerhet besøkte Sikring- og Servicetjenester AS, var en nordmann. Han stjal ikke noe denne dagen, men hadde stjålet åtte måneder tidligere:

– Hei, er ikke dette en mann du «mistet» i fjor, roper Thoresen til Kaltenborn.

Og ganske riktig. Kaltenborn bekrefter at han kjenner igjen mannen som nå befinner seg i taxfree-butikken i flyplassens ankomstområde.

Før han rekker å lete frem anmeldelsen fra i juni, briljerer han med å si at tyvgodset som mannen slapp unna med var et par solbriller og en parfyme for åtte måneder siden.

Med datamaskinen under armen, løper han i retning taxfree-butikken ved ankomst. Det gjelder å få tak i mannen før han forlater flyplassen. Myhrer slenger seg på sparkesykkelen sin og tar en annen vei. Begge ankommer ankomstområdet samtidig, og iakttar mannen en stund. Han stjeler ingen ting denne gangen, men må bli med inn på et lukket område. Han nekter ikke.

– Mannen erkjente at han hadde vært på flyplassen den aktuelle morgenen vi observerte at han stjal. Han hevdet imidlertid at han ikke husker å ha stjålet noe, men at han ikke kunne utelukke det på grunn av beruselse. Han betalte 4.848 kroner som varene kostet, og nå er det opp til politiet å avgjøre saken påtalemessig, sier Myhrer.

I desember tok vi en som stjal parfyme for cirka 50.000 kroner og tobakksvarer for cirka 30.000 kroner.

Roar Myhrer

«Gategutter»

Flere av tyvene som blir tatt på Oslo Lufthavn Gardermoen er gjengangere. Noen av dem er vekterne nærmest på fornavn med.

– En av disse, tok jeg for å stjele fire ganger. Voksenopplæringen min ga resultater, og han har sluttet. Flere ganger som han har vært på flyplassen i ettertid, har han ringt og invitert meg med på lunch. Vi ble venner, smiler Myhrer.

Selv om de organiserte bandene sjelden operer på hovedflyplassen i dag, dukker enkelte opp innimellom for å stjele store kvanta av lettomsettelige varer.

– I desember tok vi en som stjal parfyme for cirka 50.000 kroner og tobakksvarer for cirka 30.000 kroner. Etter det har ikke vi klart å oppdage noen tyver av slik kaliber, men det er bare et tidsspørsmål før det skjer igjen, sier Myhrer.

Vekterne opplever også at «gategutter» kommer til flyplassen for å stjele uten at de skal reise noe sted. De skaffer seg adgang via sikkerhetskontrollen, går inn i taxfreebutikken, stjeler og returnerer gjennom grønn sone i tollen.

Dette gjentar seg noen ganger hvert år, sier Myhrer.

– Stort sett er alle vi tar for å stjele greie. Når du først blir tatt på en flyplass, så er fluktmulighetene få. Konsekvensen av å ikke spille på lag, kan bli veldig stor fordi det krever ekstra tid. Vi forsøker å bli ferdige til planlagt flyavgang, men det er ikke alltid vi rekker det, sier Myhrer.

Trond Thoresen sitter ved en PC-skjerm inne på et rom med masse overvåkingsskjermer
Samtidig som Roar Myhrer snakker med en av tyvene som er tatt (se videobildet øverst til høyre), starter Trond Thoresen arbeidet med anmeldelse til politiet. Effektivitet er viktig for ikke å forsinke tyvene mer enn nødvendig.
Powered by Labrador CMS