Munnbind gjør det vanskelig for Morten Haugen å identifisere butikktyver på vaktsentralen hos Keysec.
Munnbind gjør det vanskelig for Morten Haugen å identifisere butikktyver på vaktsentralen hos Keysec.

Hjelper luksus-strøk med trusselvurderinger:
– Tyver med munnbind stjal for hundretusener

Munnbind vanskeliggjør identifisering av butikktyver. Det erfarte nylig en butikk i «Oslo fashion district» da varer verdt hundretusener forsvant. Roger Stubberud analyserer nå trusselbildet i landets mest luksuriøse strøk.

Publisert

Flere voksne menn iført skyggeluer og munnbind oppsøkte nevnte luksus-butikk. Noen av dem oppholdt og distraherte betjeningen, mens resten forsvant ut med fire produkter verdt flere hundre tusen kroner. Tyveriet ble ikke oppdaget før alle gjerningsmennene for lengst var borte.

– Et klassisk eksempel fra en butikk preget av koronasituasjonen: Kundene er færre og betjeningen redusert. Både butikker og byrom er nærmest folketomme, noe som er utfordrende fordi det endrer kriminalitetsbildet, sier Roger Stubberud.

Analytiker

Han driver analyseselskapet Procope, samt vaktselskapene Keysec og Vaktsec. Virksomhetene har snudd fokus i mer forebyggende retning enn normalt. De forsøker å avdekke det unormale i en unormal situasjon. Dokumentet med trusselvurdering for Promenaden, lages av medarbeidere med erfaring fra forskning, politiet, kriminalomsorgen, Forsvaret, brannvesenet og sikkerhetsbransjen, samt fra data- og informasjonsteknologinæringen.

Stubberud selv er kriminolog og har mange års erfaring som analytiker i politiet. Politiet er blant flere åpne kilder i dokumentet som produseres av Keysec Analyse.

Mange kontorer er tomme, det er generelt lite folk ute og mye ombygging gjør områder i Oslo sentrum uoversiktlige. Det kan friste enkelte til å utnytte situasjonen, sier Roger Stubberud.
Mange kontorer er tomme, det er generelt lite folk ute og mye ombygging gjør områder i Oslo sentrum uoversiktlige. Det kan friste enkelte til å utnytte situasjonen, sier Roger Stubberud.

– Vær på vakt

– Kriminalitetsbildet i Oslo sentrum preges i høy grad av Covid-19. Det oppleves nedgang i uønskede hendelser og sentrum er som nevnt mer eller mindre folketomt nesten hele døgnet. Dette som følge av stengte grenser, hjemmekontor, skjenkestopp og andre smittevernstiltak, sier Stubberud.

Fravær av folk gjør de kriminelle mer synlige. Samtidig minner han om at Nokas-ranet og andre store forbrytelser ble gjennomført i stille høytider.

– Selv om ikke politiet har konkret etterretningsinformasjon om at aktive grupperinger planlegger «noe stort» nå, så mener vi at det er grunn til å være på vakt med tanke på såkalte «smash and grab» (sjokkbrekk, gjerne med bil som rambukk) og vanlige innbrudd, sier Stubberud.

– High end-segmentet, inkludert gullsmeder og urmakere, er mest utsatt for slikt. Det er viktig å følge med på om noen rekognoserer på forhånd. Selve gjennomføringen av en slik forbrytelse kan være over på svært kort tid og skjer ofte på tider når det er lite folk ute, sier han.

Rusmisbrukere

Den siste tiden er det avdekket flere innbruddsforsøk i «Oslo fashion district», spesielt i sidegatene til Karl Johans gate. Mye byggeaktivitet med stillaser og provisoriske løsninger kan være tiltrekkende for kriminelle.

– Det er grunn til å tro at rusmisbrukere oftere begår vinningskriminalitet nå. Dette kan være utløst av høyere narkotika-priser som følge av Covid-19. Låsing av dører og skallsikring er viktig, sier Stubberud.

NHO forventer 7,6 prosent mer julehandel i år enn i fjor. Økt kjøpepress kan påvirke viljen til å stjele for alle som er permitterte, arbeidsledige eller av andre årsaker har begrensede midler.

– Presset rundt julehandelen fører normalt med seg økt svinn. I år er mange mer vanskeligstilt enn tidligere. Det må de butikkansatte ha i bakhodet, sier han.

– I trusselvurderingen forklarer vi også litt rundt tiltak som Politiets sikkerhetstjeneste har iverksatt knyttet til ekstrem islamisme. Vi håper dokumentet blir godt mottatt blant kundene våre, og at bevisstheten heves på alle nivåer. Trusselvurderingen er også tilgjengelig for andre med interesser i Oslo sentrum, sier Roger Stubberud

Powered by Labrador CMS