Kommunedirektør Ole Magnus Stensrud og ordfører Bror Helgestad er tilbake til penn og papir etter at Østre Toten kommunes dataanlegg er blitt låst av hackere.

Hackere har låst kommunalt dataanlegg:
– Uaktuelt å betale løsepenger

Hackere låste i helga de kommunale datasystemene i Østre Toten. Kommuneledelsen sier at det er uaktuelt å etterkomme kravet om løsepenger.

Publisert

Østre Toten kommune opplever nå at all data er kryptert og gjort utilgjengelig for de ansatte. Situasjonen er så alvorlig at det er satt krisestab.

– Vi jobber med å få oversikt over situasjonen. Kommunens tjenester ivaretas av manuelle systemer, sier kommunedirektør Ole Magnus Stensrud til Totens Blad.

Kommunens ledelse håper å komme i dialog med Datatilsynet om saken i dag.

– Vi frykter at personsensitive data er på avveie, sier ordfører Bror Helgestad til Totens Blad, som videre skriver:

– Datafolkene ser at noe er blitt lastet ned fra de kommunale maskinene. Foreløpig ser de ikke hva. Var det bare det hackerne trengte for å sikre seg full kontroll, eller har de fått tilgang til detaljer om innbyggere? Akkurat nå vet ingen.

Inntil videre har kommunen lagt til rette for manuell drift i en uke. Ingen kan foreløpig si noe om når det er realistisk å komme tilbake til normal drift.

Ingen av legekontorene i kommunen er berørt. Det samme gjelder systemet for håndtering av Covid 19. Både legejournaler og Covid 19-systemer ligger hos eksterne leverandører. Det samme gjelder Østre Toten kommunes egen hjemmeside. Denne brukes fortsatt som plattform for informasjon til innbyggerne.

Her er kommunens oversikt over hvordan dataangrepet utfordrer de ulike tjenestene.

Minst en av Østre Totens nærliggende kommuner har, ifølge Totens Blad stengt ned epost-systemet sitt i frykt for virusspredning via epost.

Ole Magnus Stensrud sier til Totens Blad at det ikke er aktuelt å imøtekomme hackernes krav om løsepenger. Sammen med ordfører Bror Helgestad er han forberedt på en utfordrende uke.

Foreløpig er det ikke kjent hvordan hackerne klarte å komme seg inn i datasystemet til Østre Toten kommune. Ifølge Norsk senter for informasjonssikring (Norsis) har tidligere uttalt at en av ti kommuner opplevde forsøk på hacking i 2019. Såkalt løsepengevirus, som Østre Toten kommune er rammet av, starter ofte med at en ansatt mottar epost med ondsinnet vedlegg eller lenke.

Powered by Labrador CMS