Datatilsynet hevder at Securitas har brukt overvåkingsbilder ulovlig i en personalsak (illustrasjonsfoto: Even Rise)

Datatilsynet: – De burde visst bedre

Securitas lover å gjennomgå rutinene sine etter at de ble ilagt et overtredelsesgebyr på 150.000 kroner av Datatilsynet. Straffen skyldes påstått brudd på reglene for kameraovervåking i forbindelse med en personalsak.

Publisert

Securitas har tre uker på seg til å klage på Datatilsynets vedtak om overtredelsesgebyret.

– Vi har mottatt vedtaket, og vurderer nå hva vi gjør med dette. Securitas er opptatt av å etterleve regelverket, og har generelt god dialog med Datatilsynet. Uavhengig av utfallet i denne saken, gjør den at vi rutinemessig gjennomgår våre interne retningslinjer for å sikre at vi opererer i tråd med gjeldende regelverk, skriver kommunikasjonsrådgiver Siri Beate Nordby i en epost til Aktuell Sikkerhet.

Saken som har fått Datatilsynet til å reagere, oppsto da en Rema-kjøpmann i juni i 2015 oppdaget at en sivil Securitas-vekter ikke var i den butikken hvor han var innleid for å passe på. Etter å ha gjort samme observasjon en time senere, varslet kjøpmannen Securitas. Deretter dokumenterte han fraværet ved å levere overvåkingsopptak fra butikken til sikkerhetsselskapet. Securitas gjennomgikk opptaket sammen med den aktuelle vekteren.

Datatilsynet mener at dette ikke var greit, uavhengig av om vekteren tillot opptaket brukt eller ikke. De slår fast at det er ulovlig å bruke kameraovervåking til å sjekke om folk er på jobb.

– Securitas som er en ledende aktør i sikkerhetsbransjen og en stor leverandør av kameraovervåking, burde visst bedre. De lever av å levere slike tjenester og må ha orden i sitt eget hus på dette området, sier juridisk rådgiver Gullik Gundersen i Datatilsynet til Adresseavisen.

Rema-kjøpmannen har fått et overtredelsesgebyr på 50.000 kroner i den samme saken.

Powered by Labrador CMS