Ståle Raa og Låssenteret AS overtar en stor del av Dormakaba i Norge. Her fotografert foran avdelingen som Låssenteret har på Tveita i Oslo.

Dormakaba selger til Ståle Raa

Gjennom Låssenteret AS kjøper Ståle Raa hele prosjektinstallasjonsvirksomheten, samt deler av låssystemavdelingen, som Dormakaba har i Norge. Dermed vokser hans tre år gamle selskap fra 200 til 300 ansatte nærmest over natta.

Publisert

– Det som nå skjer er at vi tar tilbake låsesmedfaget, smiler konserndirektør Ståle Raa i Låssenteret.

Nesten samtidig som han presenterer Låssenterets fjorårsresultat på 27 millioner kroner, av en omsetning på 330 millioner kroner, blir det kjent at Dormakaba står foran en enorm omorganisering:
De selger en stor del av virksomheten sin i Norge – og kjøperen er Låssenteret AS.

– Dormakaba har vært en produktleverandør som samtidig har konkurrert med kundene sine på prosjekter. Dette har vært utfordrende for oss låsesmeder. Derfor er det gledelig at de nå avvikler denne delen av virksomheten sin og at de veler å selge til oss, sier Ståle Raa.

– Dette er et kvantesprang for hele bransjen, som konkurransemessig gjør det enklere og bedre for alle aktørene innen låsesmedfaget, inkludert kundene. Vi har hele tiden spilt med åpne kort og sagt at vi vil støtte den av aktørene i bransjen som først tar valget om ikke å konkurrere med kundene sine. Dormakaba vil selvsagt tjene på avgjørelsen sin i form av at vi vil tilføre dem omsetning, legger han til.

Driften som Dormakaba legger opp til i Norge i tiden som kommer, er i tråd med hvordan konsernet driver i andre land. Den norske driftsformen skriver seg tilbake til Møller Undall-tiden. Møller Undall ble som kjent solgt til Kaba i 2011. Etter den tid har Kaba og Dorma slått seg sammen.

– Med salget tilpasses virksomheten i Norge konsernets forretningsmodell, og eliminerer samtidig muligheten for konflikter med viktige kunder, skriver Dormakaba på egne nettsider.

Utsagnet kommer fra Steve Bewick som er COO Access Solutions EMEA, som også sier:

– Våre kunder og samarbeidspartnere vil dra nytte av denne handelen fordi forretningsområdet som Låssenteret overtar er i samsvar med deres kjernevirksomhet. Med denne transaksjonen vil Låssenteret og Dormakaba styrke sitt allerede eksisterende forretningssamarbeid.

Overtakelsen vil formelt skje 1. september, og Låssenteret overtar cirka 80 ansatte fra Dormakaba.

– Vi er dessuten allerede inne i en rekrutteringsprosess for å sikre oss ytterligere medarbeidere til å bli med på denne enorme utviklingen av Låssenteret, sier Ståle Raa.

Låssenteret har i utgangspunktet budsjettert med en omsetning på 408 millioner kroner i 2020. Nå kan Ståle Raa legge til Dormakabas ordrereserve på 60 millioner kroner og deres utsendte tilbud på 100 millioner kroner.

– Vi har vært, og skal fortsatt være, en av Dormakabas absolutt største kunder. Kjøpet inkluderer helt eller delvis avdelingene i Gjøvik, Trondheim, Tromsø, Sandefjord, Drammen, Oslo, Haugesund og Bergen. Det samme gjelder systemer, arkiver, utstyr og varelager, sier Ståle Raa.

Parallelt med integreringen av det vi nå kjøper av Dormakaba, vil vi fortsette den veksten vi har hatt siden starten i 2017. Målet er å bli en jevnbyrdig aktør med Assa Abloy. For å klare det, må vi øke omsetningen til cirka en milliard slik fordelingen er i dag, legger Raa til.

– Dormakaba i Norge vil fortsatt jobbe prosjekt mot blant annet flyplasser, høysikkerhetsobjekter og helseinstitusjoner. Vi beholder i hovedsak også serviceavtalene i disse markedene, sier Kenth Granljung som senior vice president region Scanbalt. Han overtok ledelsen i Norge da Jørn Fragge sluttet 1. juli.

Powered by Labrador CMS