Tidenes løft

«Sikkerhetsbransjen har de siste tiårene levd i en mørkets dal. Nå er vi på vei opp i lyset!» Det sa fagsjef Runar Karlsen 1. desember, etter avsparket for tidenes bransjeløft – en samhandlingsveileder som Oslo-politiet og sikkerhetsbransjen har laget i fellesskap, og som de heretter skal etterleve.

Publisert

Denne lederartikkelen er hentet fra Aktuell sikkerhet 6/2015

Veilederen, som anses å være en revolusjon, har til hensikt å bidra med økt forståelse for hverandres oppgaver, rammer og roller. Den inneholder også rutiner for et godt og effektivt samarbeid. Trygghet, stabilitet og kriminalitetsforebygging i samfunnet er blant hovedmålene for dette løftet som baseres på kunnskapsbasert jobbing.

Hittil har et knippe ressurspersoner i begge leire, med Roger Stubberud i spissen, på imponerende kort tid gjennomført både skapelsen og iverksettelsen av veilederen. Dette arbeidet står det stor respekt av!

At NHO Service valgte nettopp Stubberud i Procope til å være prosjektleder, viste seg å bli en stor suksess. Det er ingen tvil om at hans mangeårige erfaring, blant annet fra Oslopolitimesterens stab, har bidratt til å åpne dører som tidligere knapt har stått på gløtt for sikkerhetsbransjen. I tillegg til at han fortjener betydelig ros, er det også viktig å hedre alle de andre som har vært engasjert. Totalinnsatsen som er lagt ned, og resultatet slik det er i dag, står til gull!

Hvordan prosjektet lever videre, er det bare aktørene selv som bestemmer. Vi vet alle at det ikke bestandig er like enkelt å samhandle på tvers av virksomheter, men nå er i alle fall verktøyet som kan løse opp i eventuelle gamle floker, klart. Det er også brøytet vei i en jungel av juridiske utfordringer som heretter åpner for formalisert informasjonsutveksling vi aldri har sett maken til. Samtidig ivaretas både personvern og andre nødvendige begrensninger.

Det er viktig å understreke at samhandlingsveilederen ikke bare er en revolusjon for sikkerhetsbransjen, men også for politiet. Vi må slettes ikke glemme at også de har mye å tjene på at sikkerhetsbransjen, og spesielt vekterne, nå har fått en anerkjennelsen de tidligere bare har kunnet drømme om.

Sikkerhetsbransjen går derfor inn i et nytt år med en helt ny mulighet til å bidra med kriminalitetsforebygging. Og denne må gripes. Vi snakker om en vinn-vinn-situasjon for alle, også sikkerhetsbransjens kunder. Veilederen stiller nemlig krav til dem i form av tydelige bestillinger, noe som igjen vil tvinge frem kompetanseheving i samtlige ledd.

Grunnlaget fra 2015 vil gjøre 2016 til et vendepunkt for sikkerhetsbransjen; der politiets forståelse for bransjen øker i takt med at den leverer stadig høyere faglig kvalitet.

Godt nytt samhandlingsår!

Even Rise

Powered by Labrador CMS