Lederartikkel

Hurra for Julie og alle andre kvinner i faget

Reportasjen om Julie Syversen i denne utgaven av Aktuell Sikkerhet er en solskinnshistorie fra begynnelse til slutt. Og siste kapittel om hennes yrkeskarriere er garantert ikke skrevet.

Den nå 29 år gamle Fredrikstad-kvinnen er godt i gang med å gjøre stor karriere innen sikkerhet og beredskap. Det startet med praksisplass i et sikkerhetsselskap og fortsatte med lærlingeplass i vekterfaget. Etter noen år som vekter og student i Norge, fortsatte karriereveien i utlandet. Nå er hun tilbake i Norge som medarbeider i et rådgivningsselskap, men allerede til høsten bærer det av gårde til New York – hvor hun tar fatt på en doktorgrad innen samfunnssikkerhet.

Spesielt fascinerende er det å registrere hvordan erfaringene fra tiden som lærling og vekter ligger som en grunnmur for forståelsen av teoretiske utfordringer som hun møter i studier og arbeidsliv.

Det er all grunn til å rope hurra for at Julie Syversen er nok en kvinne som satser ambisiøst i det mannsdominerte sikkerhetsfaget.

Det er all grunn til å rope hurra for at Julie Syversen er nok en kvinne som satser ambisiøst i det mannsdominerte sikkerhetsfaget. Hun er et forbilde som må brukes for å skape interesse hos elever i grunnskolen – spesielt blant jentene – og det må skje i god tid før de bestemmer retningen for sin videregående utdanning.

Sikkerhets- og beredskapsbransjen trenger flere lærlinger, og har lenge ønsket å legge bedre til rette for dem som kommer fra videregående skole. Det kan nå se ut som om bransjen får gjennomslag for at praktisk opplæring i bedrift kan starte fra fylte 17 år. Det blir sannsynligvis også slik at aldersgrensen for vandelskontroll reduseres tilsvarende.

Som sagt er Julie Syversens historie og suksess svært viktig for å skape engasjement og entusiasme blant unge. Noen finner kanskje ut at de ikke passer, andre forblir i vekterfaget, mens enkelte konkluderer med at de vil gå videre slik som Julie.

Hennes historie bør brukes for alt hva den er verdt i vekterbransjens rekrutteringsarbeid. Samtidig er det viktig å ikke feie eksisterende utfordringer under teppet, men evne å ha to tanker i hodet samtidig. Det er ingen hemmelighet at det hos enkelte arbeidsgivere finnes en medaljens bakside – som er uheldig for rekrutteringen. Den handler om manglende ivaretakelse av lærlingenes rettigheter. For å lykkes i rekrutteringsarbeidet, er det helt avgjørende at enkelthistorier og fylkeskommunale tilsynsrapporter med negativt fortegn forebygges og løses – og at historiene om Julie og alle andre suksesser får dominere.

Powered by Labrador CMS