Illustrasjonsfoto: yayimages.com
Illustrasjonsfoto: yayimages.com

Iphone til én krone!

LEDER: Tenk at Apple ønsket å selge meg og andre nordmenn en Iphone 6 til kun én krone!

Publisert

Denne lederartikkelen er hentet fra Aktuell sikkerhet 3/2016

Min gamle telefon var moden for utskifting, og en VG-innpakket nyhetssak på Facebook kom som bestilt: Tenk at Apple ønsket å selge meg og andre nordmenn en Iphone 6 til kun én krone!

Jeg klikket videre og leste med stor interesse og iver. Budbringeren hadde stjålet VGs troverdighet og identitet ved å kopiere avisens oppsett for nyhetssaker. Det gjorde meg fullstendig ukritisk.

Slik VG-nyheten var presentert bygde det seg også opp et inntrykk om at det hastet hvis jeg skulle få ta del i Apples gavmildhet. Dermed klikket jeg på «bestill», og ble sendt videre til et registreringsskjema for kredittkort- og personopplysninger.

Heldigvis klarte jeg å realitetsorientere meg før det ferdigutfylte skjemaet ble sendt inn. Etter mange år som både krimjournalist og redaktør i Aktuell Sikkerhet er jeg generelt kritisk, kanskje i overkant vil enkelte si. Men denne gangen innrømmer jeg at jeg nesten lot meg lure. Nettsvindlerne hadde i tradisjonell stil bygd tillit gjennom en falsk merkevare (VG) og fristet med et produkt jeg trengte. Hadde det skjedd, ville det trolig fått dramatiske konsekvenser.

Daglig eksponeres både privatpersoner og næringsliv for datakriminalitet, og problemet er stadig økende. NorSIS er blant dem som kontinuerlig forsøker å hjelpe oss med ikke å gå på limpinnen, blant annet gjennom Nasjonal Sikkerhetsmåned i oktober.

Aktuell Sikkerhets råd til alle er å sette seg inn i mulighetene Nasjonal Sikkerhetsmåned byr på, la seg engasjere og gjøre det jeg holdt på å glemme: Stopp. Tenk. Klikk!

Se hva du kan lese om i Aktuell Sikkerhet 3/2016 her

Powered by Labrador CMS