Illustrasjonsfoto: yayimages.com

Personvernnemnda må ta grep

LEDER: «I stedet for å «ta» lensmannen som spiller med åpne kort og grundig skilting, oppfordrer vi Datatilsynet om heller å prioritere kontroller av kameraovervåkingen hos private og næringsdrivende.»

Publisert

Denne lederartikkelen er hentet fra Aktuell sikkerhet 5/2016

I to år har lensmannens overvåkingskameraer skapt trygghet i Brumunddal sentrum. Bildene som fanges opp gjennom døgnkontinuerlig filming, har ifølge politiet vært viktige for oppklaringen av flere lovbrudd. Lensmannen selv, Terje Krogstad, er overbevist om at de godt synlige kameraene også har en forebyggende effekt.

Trygghet, oppklaring og kriminalitetsbekjempelse er argumenter som brukes for kameraovervåkingen. Til og med statsminister Erna Solberg lot seg i fjor imponere da lensmannen demonstrerte systemet for henne.

Nå kan det imidlertid bli slutt på tiltaket som er finansiert av Ringsaker kommune. Datatilsynet har nemlig beordret Krogstad om å stoppe filmingen.

I tillegg til den nevnte trygghet som brumunddølene føler at kameraene gir, er det hevet over enhver tvil at filmingen gir samfunnsøkonomiske besparelser gjennom forenklet politiarbeid.

Men disse verdiene settes likevel lavere enn det inngrepet som Datatilsynet mener at kameraovervåking faktisk er for ditt og mitt personvern.

Aktuell Sikkerhet mener at vi i må ha tillit til at lovens håndhevere ikke misbruker opptakene. La oss derfor håpe at en klage fra politiet til Personvernnemnda fører frem, slik at overvåkingen i Brumunddal sentrum kan fortsette.

I stedet for å «ta» lensmannen som spiller med åpne kort og grundig skilting, oppfordrer vi Datatilsynet om heller å prioritere kontroller av kameraovervåkingen hos private og næringsdrivende. Der er det trolig et langt større behov for en opprydning enn hva det er hos politiet i Brumunddal.

Les mer om Aktuell Sikkerhet 5/2016 her

Powered by Labrador CMS