Illustrasjon: colourbox.com

Ta godt vare på menneskene

LEDER: «Samtidig som det er helt avgjørende å henge med når det gjelder teknologiske fremskritt, er det viktig å fortsatt ta godt vare på menneskene som utfører manuelle tjenester.»

Publisert

Denne lederartikkelen er hentet fra Aktuell sikkerhet 5/2019.

Onsite Securtiy er, med sin bruk av sensorer, et godt eksempel på sikkerhetsbransjens teknologiske utvikling. I denne utgaven kan du lese om deres løsninger som erstatter tradisjonelle vekteroppgaver.

Konsernsjef Vidar Berg i Nokas er spent på fremtidens sikkerhetsbransje, og sier i et intervju at ingen vet fasiten om morgendagens alarmstasjoner:

– Personlig tror jeg på mer og mer robotisering i fremtiden – og den fremtiden er ikke langt unna! Samtidig som det er helt avgjørende å henge med når det gjelder teknologiske fremskritt, er det viktig å fortsatt ta godt vare på menneskene som utfører manuelle tjenester. Vekterne er en yrkesgruppe som stadig utfordres av smart teknikk.

Color Line er blant dem som kjøper vektertjenester for millioner av kroner hvert år. Det er grunn til å gratulere Securitas som nylig gikk av med seieren i rederiets anbudskonkurranse.

Overraskelsen var stor da Securitas fortalte at datterselskapet PSS Securitas – som ikke er bundet av tariffavtale – skal være underleverandør for deler av kontrakten. Det er kontroversielt.

Valget om bruk av underleverandør, og en oppfatning om manglende inkludering i prosessen, har skapt høy temperatur i fagforeningene Parat og Norsk Arbeidsmandsforbund. Fra sistnevnte påstås det at det er begått brudd på hovedavtalen. Et av argumentene er mangel på informasjon. Dette har vi skrevet flere nyhetssaker om på Aktuell Sikkerhets nettside, hvor Securitas uttaler at de har hatt dialog med fagforeningene etter kontraktstildelingen. Ytterligere opplysninger ønsker de ikke å gi oss.

Vi har tillit til at Securitas tar til fornuft, og at de sørger for tariffavtale til vekterne som skal jobbe for Color Line. Bekymringen vår skyldes at ansatte opplever ikke å bli informert og hørt – og at dette har utløst konflikt i bedriften. Norsk Arbeidsmandsforbund opplever arbeidsgiveren som taus og avvisende, selv to uker etter at Color Line-avtalen ble kjent for dem gjennom Aktuell Sikkerhet.

Taushet er vanskelig å forholde seg til og gir grobunn for spekulasjoner. I dette tilfelle skaper det frykt for egen arbeidsplass og tap av egne arbeidsvilkår blant de involverte. Vaktselskapene sliter med å rekruttere vektere, og flere tilbyr «finnerlønn» for tips om gode kandidater.

«Finnerlønn» er bra, men i tillegg må arbeidsgiverne ta vare på ansatte slik at de blir i yrket. Skikkelige arbeidsvilkår og nødvendig åpenhet vil bidra til å opprettholde den status bransjen selv har kjempet for – og i stor grad oppnådd. Dårlige arbeidsvilkår vil virke motsatt. Det er på ingen måte heldig å ha en fagforening som opplever konflikt med ledelsen.

Se hva du kan lese om i Aktuell Sikkerhet 5/2019 her

Aktuell Sikkerhet kommer ut seks ganger i året, og er fagbladet for deg som arbeider med sikkerhetsløsninger i privat næringsliv og i det offentlige.

Bladet avdekker sikkerhets- og risikobehov, og gir faginformasjon om  sikkerhetsløsninger i privat næringsliv og i det offentlige.

Bestill abonnement her

Last ned enkeltsider eller hele bladet her

Powered by Labrador CMS