Stefar Roald Stræte (t.v.), veteran i låsesmedbransjen, er sentral som prosjektleder i selskapet som Marcus Dahl bygger opp.
Stefar Roald Stræte (t.v.), veteran i låsesmedbransjen, er sentral som prosjektleder i selskapet som Marcus Dahl bygger opp.

Marcus (25) har store planer for nytt firma

Marcus Dahl etablerte nylig MD Sikkerhet AS med bransjeveteran og stefar Roald Stræte som eneste kollega. I går utvidet han med Thomas Sølvberg som skal være prosjektleder.

Publisert

25 år gamle Marcus Dahl er utdannet i låsesmedfaget, men tenker bredt innen byggetekniske fag.

– Den tradisjonelle og selvstendige låsesmeden finnes neppe om fem år. Jeg antar at de store konsernene etter hvert selv vil sitte på ressurser innen låsesmedfaget. Vår bransje blir mer og mer preget av elektriske løsninger, noe som sannsynligvis fører til at de store aktørene innen byggetekniske fag integrerer låsesmedkompetansen i andre fagområder, sier Marcus Dahl.

Han har derfor store ambisjoner for sitt nystartede selskap i Fredrikstad. I første omgang satser han på tradisjonelle låsesmedtjenester, men er klar på at virksomheten skal utvikles for vekst innen byggetekniske fag – enten i egen regi eller i samarbeid med en stor eksisterende aktør.

– Vi har ikke dårlig tid, men skal modernisere oss kontinuerlig – og samtidig vokse. Jeg må ha utfordringer, og gleder meg til å ta egne avgjørelser som jeg mener er til det beste for firmaet – uten å bli overkjørt av andre, sier Dahl.

– Lås er fundamentet

Både stefar Roald Stræte og far Johnny Dahl jobbet i låsesmedbransjen. Marcus Dahl hadde ingen ønsker om å bli håndverker, men takket ja til å begynne i Fredrikstad Låsservice da han var som mest lei skolen i 2015. Der var stefar Stræte sjef.

– Roald lærte meg struktur og rutiner. Arbeidsdagene ble mer og mer spennende. Jeg tok fagbrev og flyttet til Førde. Der ble jeg leder ved Låssenterets avdeling 1. april 2020, sier Dahl.

Da han kom tilbake til Fredrikstad for å etablere MD Sikkerhet på slutten av fjoråret hadde han åtte års bransjeerfaring. På det tidspunktet hadde Roald Stræte sagt opp sin lederjobb ved Låssenteret i Fredrikstad for å bli prosjektleder i stesønnens nyetablering.

Marcus Dahl i Fredrikstad satser i første omgang på tradisjonelle låsesmedtjenester, men vil utvikle MD Sikkerhet AS innen flere byggetekniske fag.
Marcus Dahl i Fredrikstad satser i første omgang på tradisjonelle låsesmedtjenester, men vil utvikle MD Sikkerhet AS innen flere byggetekniske fag.

Stræte begynte i Østlandske Prosjektservice på Ski i 1988. Senere var han med Odd Møller på etableringen av Møller & Auster i Fredrikstad. Han etablerte selv Fredrikstad Låsservice i 2007, som ble solgt til Låssenteret i 2018. Stræte var avdelingsleder for Låssenteret frem til i fjor sommer.

Frem til i går var det Dahl og Stræte som fylte lokalene på Kråkerøy i Fredrikstad. 1. mars begynte Thomas Sølvberg som prosjektleder. Han har fagbrev som telekommunikasjonsmontør og kom fra Låssenteret.

Innen utgangen av 2022 håper Dahl at selskapet sysselsetter fem personer på fulltid, deriblant en lærling innen svakstrøm. I mai tar han selv fatt på utdannelsen for å bli låsesmedmester.

– Det er låsesmedfaget vi kan, og som vi prioriterer nå. Det er fundamentet vårt. Samtidig viser ordet «sikkerhet» i firmanavnet en bredde som snart blir synlig i form av kamerautstyr og alarmer – som vi enten leverer selv eller gjennom samarbeidspartnere, sier han.

Dahl poengterer at det også er et mål for MD Sikkerhet å bli ekomsertifisert.

Venter med prosjekter

Gründeren er forberedt på at den planlagte veksten koster mye penger, men han er overbevist om at liten administrasjon, fornøyde medarbeidere og ikke minst fornøyde kunder vil gi nødvendig lønnsomhet.

– MD Sikkerhet skal være en attraktiv, tillitsbasert og fleksibel arbeidsplass. De ansatte skal ha godt utstyr og gode vilkår som blant annet inkluderer respektable pensjons- og forsikringsbetingelser. Utviklingsmuligheter er også viktig. Jeg er av den oppfatning at frihet under ansvar motiverer til solid innsats, sier Dahl.

Inntil videre vil MD Sikkerhet unngå store prosjekter for å kunne vise fleksibilitet i lokalmarkedet.

– Etter hvert, når vi blir større, skal vi kjempe for store prosjekter. Nå skal vi vise at

vi er til stede for kundene og at vi gjør oss fortjent til den tilliten de viser oss. Alle som ringer oss før lunch kan regne med at vi reiser ut for å løse oppdraget påfølgende dag. Vi har ingen åpningstider i lokalene

våre, noe som gjør det mulig for både Roald og meg å stille opp når det er behov. Det skal ikke være noen tvil om at MD Sikkerhet er til å stole på. Suksessen vår skal være at vi holder det vi lover, både i markedet og overfor egne medarbeidere, sier Dahl.

MD Sikkerhet har valgt hovedsystem fra Assa Abloy, men er ikke bundet til noen leverandør når det gjelder øvrig materiell.

– Foreløpig er vi tatt godt imot, både i privatmarkedet og blant næringsdrivende. I tillegg til å ivareta lokale kunder, har vi også oppdrag utenbys, sier Marcus Dahl.

Powered by Labrador CMS