Aktuell Sikkerhet 3/2019

Narkotikamisbruket på enkelte utesteder i Trondheim var så stort at bransjen og vaktselskapene ba politiet og kommunen om hjelp. Se hva du kan lese om i Aktuell Sikkerhet 3/2019.

Publisert

I Aktuell Sikkerhet 3/2019 kan du lese om følgende:

Leder:
– Ta mer ansvar!
«Spørsmålet er om maskinentreprenørene kan takke seg selv! Kan de gjøre mer for å holde tyvene unna? Svaret er helt klart et rungede JA.»
Les lederartikkelen her

Beredskapsbrosjyre fikk flere til å forberede seg
Kampanjen virket. Langt flere enn for bare et par år siden er i dag forberedt på å klare seg hvis strømmen eller vannet blir borte. Men fremdeles har folk flest absolutt ingen planer.

Sextrakassering og «Helge Ingstad» tappet Forsvaret for tillit
Midt under øvelse «Trident Juncture» i fjor høst hadde 54 prosent tillit til Forsvaret. Kort tid etterpå var tilliten fra det norske folk redusert til 49 prosent.

Satser nasjonalt med lokalt eierskap
Thomas Sommerfeldt Preus har kjøpt tilbake aksjene han solgte til Sverige i 2011. Målet er, sammen med de ansatte, å tilpasse virksomheten til det norske sikkerhetsmarkedet.

Britannia Hotel: – Skal være landets beste og sikreste
Hotelldirektør Mikael Forselius satte foten ned da han så hvor mange kameraer som var planlagt i det totalrenoverte Britannia Hotel i Trondheim. – Sikkerhet er viktig, men må løses på andre måter enn gjennom overvåking av gjestene, sier han.

– For mange kameraer kan gi falsk trygghet
– Ingen må tvile på at vi setter sikkerheten til gjester og ansatte meget høyt. Men at kameraovervåking i alle etasjene er nødvendig, slik som opprinnelig planlagt, er jeg uenig i. Massiv bruk av kameraer kan resultere i at gjester føler seg overvåket.

– Ønsker flere brukere i Nødnett
DSB vil at flere i sikkerhetsbransjen knytter seg til Nødnett. To vaktselskaper har foreløpig benyttet seg av muligheten til å kommunisere via det krypterte sambandet.

– Månedlige øvelser
S.O.S. Event Security er, sammen med Securitas i Førde og Tønsberg, eneste vaktselskap som bruker Nødnett. De var begge med i et prøveprosjekt, og fortsatte med Nødnett da dette ble avsluttet.

– Har savnet sikkerhetsbransjen
Hans Kvam begynner hos Oneco Technologies for å etablere og lede selskapets svakstrømavdeling i Oslo. Han ser også frem til aktivt å være med i den offensive sikkerhetssatsingen Oneco er inne i.

Satser på dobling i Norge
Kinesiske Dahua går nye veier i sitt frieri til det nordiske markedet. Siden nyttår har selskapet engasjert to medarbeidere i Danmark, hvorav den ene betjener Norge spesielt. Om kort tid vil i tillegg en norskspråklig teknisk selger bli stasjonert her til lands.

OTG forlenger med Nokas
Olav Thon Gruppen er så fornøyde med jobben som Nokas har gjort for dem siden 2012, at de forlenger engasjementet i sju nye år. Avtalen er verdt mange hundre millioner kroner for Nokas.

I fengsel etter vold mot vekter
Etter å ha drukket det han selv beskriver som en helflaske med rom, tre tequila, seks-sju «vodka-batteri» og noen øl, sovnet gudbrandsdølen på puben. Nå må han i fengsel for å ha slått ned en av vekterne som vekket ham.

Spisser vektertjenestene med ny teknikk
Etter fire år med vakthold utført av Toma Security, forlenget nylig Nydalen Gårdeierforening avtalen med selskapet for en ny fireårs-periode. Bakgrunnen er, ifølge Jostein Odden, at Toma-vekterne har klart å holde området nærmest innbrudds-fritt de siste årene.

– Imponerende program
– Sikkerhetskonferansen er en strålende arena med imponerende faglig bredde og interessante mennesker, sier Anders Møller. Han har 20 års erfaring fra bransjen, men først i år satte han sjøbein og ble med til København.

– Mange mangler kompetanse nok til å forstå helheten
– Sikkerhetsbransjen er en bransje med mange amatører. Leverandørene – og også sikkerhetsledere - må gå i seg selv og heve egen kompetanse. For å dempe enkeltes selvbilde, må vi som kunde og sikkerhetsansvarlige bli flinkere til å spørre om faglige kvalifikasjoner.

– Kritikk kan gjøre oss bedre
Leder Øyvind Halnes i Nosif gleder seg over deltakernes positive tilbakemeldinger etter Sikkerhetskonferansen. Han er også glad for Bjarne Dag Astors ærlige bransjekritikk.

– Kan utgjøre forskjellen mellom liv og død
Levende bilder direkte fra åstedet inn til alarmsentralen er blitt en suksessfaktor for brannvesenets slokke- og redningsarbeid. Ved Hovedstadens Beredskab i København jubles det over mulighetene i kamerasystemet fra danske Incendium – som delvis er utviklet av en nordmann.

Nordisk Mobotix-avtale
Mobotix inngår distribusjonsavtale med EET Europarts og styrker dermed posisjonen sin i Norge, Sverige, Danmark og Finland. – Avtalen åpner helt nye muligheter for oss, sier Ole Gade.

Kjemper sammen mot narkotika
Narkotikamisbruket på enkelte utesteder i Trondheim var så stort at bransjen og vaktselskapene ba politiet og kommunen om hjelp. Resultatet ble tiltaket Snok; «Stopp narkotika OK». Siden høsten 2017 er minst to personer pågrepet og innbrakt ukentlig som en direkte følge av samarbeidet.

Kveldens første: Testet positivt på: * MDMA * Kokain * Hasj
– Jeg har brukt narkotika, men forstår ikke hvorfor jeg må avslutte bursdagsfeiringen nå – for å bli med inn på politistasjonen.

Juss og arbeidsmiljø
Ny dom om betydningen av ansiennitet ved nedbemanning
Den 28. februar 2019 avsa Høyesterett dom i den såkalte ”Skanska-saken”. Saken gjaldt gyldigheten av oppsigelsene av seks arbeidstakere som ledd i en nedbemanning

Samfunnssikkerhet
Sikring av gater, torg og byrom
Permanente sikringstiltak VS barrieresystem
Det finnes ingen entydige løsninger på hvordan forhindre og sikre seg mot terrorisme. Risiko- og trusselanalyser kan ikke gi svar på alt. Mot en «tenkende motstand» er usikkerheten stor og denne må aksepteres. Permanente sikringstiltak i dag er ikke nødvendigvis effektive i fremtiden fordi trusselbilde er dynamisk.
Osman M. Ibrahim, risk manager, med fast spalte om samfunnssikkerhet.

FASTE SIDER

Bransjenytt
Flere sider med bransjenyheter

Sikkerhetsmarkedet
Se nettutgaven her

Sikkerhetskalenderen
Se nettutgaven her

Aktuell Sikkerhet kommer ut seks ganger i året, og er fagbladet for deg som arbeider med sikkerhetsløsninger i privat næringsliv og i det offentlige.

Bestill abonnement her

Last ned enkeltsider eller hele bladet her

Aktuell Sikkerhet kommer ut seks ganger i året, og er fagbladet for deg som arbeider med sikkerhetsløsninger i privat næringsliv og i det offentlige.

Bladet avdekker sikkerhets- og risikobehov, og gir faginformasjon om  sikkerhetsløsninger i privat næringsliv og i det offentlige.

Bestill abonnement her

Last ned enkeltsider eller hele bladet her

Powered by Labrador CMS