Aktuell Sikkerhet 3/2021:
I kamp med væpnet mann

Vekter Andrea Øiens hittil lykkeligste øyeblikk, var da hun lå over en væpnet mann – og i det fjerne hørte sirenene fra politiet som var på vei.

Publisert

I den siste papirutgaven av Aktuell Sikkerhet kan du lese om utfordringer som møter vektere i Oslo sentrum. En av dem, Andrea Øien i Avarn Security, er objektleder ved kjøpesenteret Gunerius – nærmeste nabo til hovedstadens åpne rusmiljø.

– Rusmiljøet er utfordrende for både oss, kundene og de som driver næringsvirksomhet i Gunerius. De narkomane gjør jobben vår ekstra krevende, sier 24-åringen – som poengterer at hun trives godt, og ikke vil bytte jobb med noen.

– Miljøet her, bestående av ledelse og driftspersonell i Olav Thon Gruppen, forretningsdrivende, butikkansatte og vi i Avarn Security, er unikt. Vi er en sammensveiset gjeng som gjør at jeg ikke har tenkt tanken om å søke meg til noe nytt tjenestested, sier Andrea Øien.

Hun er 158 centimeter høy på strømpelesten, og ser det som en stor fordel å være kvinne:

– Det oppstår aldri noen «alfa-situasjon» når jeg kommer for å løse opp i en konflikt, noe som fort kan skje med en svær vekter. I dette yrket kan ikke alt løses med store muskler, sier hun.

Safety og security samlet i en standard

– Risiko er ikke lenger bare sannsynlighet og konsekvens. Usikkerhet og sårbarhet har fått en mye større rolle i den nye standarden for risikovurderinger.

Ann Karin Midtgaard, utredningsleder i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, har ledet komiteen for den nye standarden NS 5814. I papirutgaven forteller hun hva de kom frem til.

Tilbake i Norge som HR-direktør

Gert Erik Engelien har returnert til Norge etter 3,5 år som country president for Securitas i Australia. Nå er han blitt HR-direktør i Norge.

– I tiden som country president i Australia lærte jeg å bli mer direkte. Transparente og direkte beskjeder er helt avgjørende, sier han.

Ønsker felles-entrepriser

Låsesmedmesterne Perry Ræstad og Tommy Alterskjær i Mo i Rana ønsker adgangskontroll, lås og beslag i samme entreprise for byggeprosjekter.

– Adgangskontroll blir mer og mer viktig for faget vårt. Men det ligger stort sett under elektroentreprisen. Sluttproduktet blir ikke så godt sydd i hop hvis vi er to forskjellige aktører, sier de.

Må betale for å hjelpe andre

De hjelper naboen, og etterpå må de betale regningen. Brann- og redningsvesen med spesialkompetanse som andre ikke har, må betale selv hvis de hjelper andre.

I et intervju med brann- og redningssjef Anders Løberg på Øvre Romerike og hans kollega Arne Stadheim på Nedre Romerike, kommer det blant annet frem at de etterlyser en samsentral for dagens 110- og 112-sentraler. De er også klare på at det må diskuteres hvem som skal bygge beredskapen og hvem som skal betale for ressursene.

Prosero vokser

Prosero Security Group har kjøpt både Hemer Lås & Dørtelefon AS i Oslo og Lås & Sikring AS i Elverum. Dermed er de betydelig styrket i markedet for svakstrøm, dørtelefoni og prosjektarbeid i Innlandet.

Pandemien: Flere og større cyberangrep

– Ofrene arbeider hjemmefra og er dårligere sikret – og hackerne er permitterte og har mindre penger og mer tid. Pandemien har ført til større risiko for cyberangrep mot norske virksomheter. Les hva seniorforsker og ekspert på sikkerhetsøkonomi Per Håkon Meland hos Sintef Digital sier om den saken.

Letnet nøkkelknippet med 34 nøkler

Driftsleder Helge Hay hadde tidligere 35 nøkler på knippet sitt. Det var da han driftet den gamle Flinthallen. Etter å ha låst dørene der for siste gang, flyttet han over til den nye Flinthallen hvor Focus Security har levert adgangskontrollsystemet ICT. Nå behøver driftslederen bare en nøkkel og ett nøkkelkort.

Alle systemene samlet i ett felles brukersystem

Trondheim fengsel har tatt i bruk IP-baserte Caverion Flexicontrol i sitt rehabiliterte A-bygg på avdeling Nermarka. Assisterende fengselsleder Geir Jakobsen sier at styringssystemet forenkler de ansattes hverdag og samtidig bidrar til et sikrere fengsel. Nå forbereder Caverion Europa-lansering av løsningen.

Dette har vi savnet i 15 år

HRP, som nylig sikret seg en stor kontrakt med Forsvarsbygg, er blitt landets eneste FG-godkjente konsulentvirksomhet for innbruddsalarmsystemer.

– Dette har vi savnet i 15 år. Uavhengighet er veldig viktig i denne bransjen, sier Arve Haug i Finans Norge.

Raskere digitalisering

Digitaliseringen går raskere på grunn av koronaen. Nå kommer Sotera med en helt ny løsning for å gjøre det enklere for kundene å plukke ut de produktene de trenger.

Politiet ønsker tips

Epost-svindlere som benytter fildelingstjenesten Dropbox herjer i Norge om dagen. Politiet ønsker absolutt all informasjon de kan få om denne virksomheten.

Ny leder i Safe4 Security Group

Ulf Atle Hansen rykket 8. mai opp til rollen som daglig leder for Safe4 Security Group AS. Selskapet har siden starten vært ledet av Bjørge Kraft.

Lover mindre jobb og økt sikkerhet

Økt etterspørsel etter sikkerhetsvegger satte fart i utviklingsarbeidet hos Norgips. Nå er resultatet lansert, og forventningene til Nail it safety er stort.

Møller Eiendom satser nytt

Møller Eiendom inngår samarbeid med teknologiselskapet Neowit og sikkerhetsselskapet GSS. Teknisk forvalter Ken Pedersen forteller at han synes standardiserte vektertjenester og sikkerhetsløsninger ofte blir dyre og upresise.

Vil sikre nytt regjeringskvartal

Garda Sikring jobber hardt for å vinne frem som leverandør av kjøretøysperrer til det nye regjeringskvartalet.

– Et spennende innovasjonsløp, sier Jon Ola Stokke.

Ny leverandør i sikkerhetskontrollen

Widerøe Ground Handling gleder seg til å overta sikkerhetskontrollen på Haugesund Lufthavn Karmøy.

– Vi har over tid utviklet organisasjonen og bygd opp selskapets kapasitet og kompetanse innenfor sikkerhetstjenester, sier administrerende direktør Marius Myhre.

Aktuell Sikkerhet

Aktuell Sikkerhet kommer ut seks ganger i året, og er fagbladet for deg som arbeider med sikkerhetsløsninger i privat næringsliv og i det offentlige.

Bladet avdekker sikkerhets- og risikobehov, og gir faginformasjon om sikkerhetsløsninger i privat næringsliv og i det offentlige.

Bestill abonnement her

Last ned enkeltsider eller hele bladet her

– Samvirkeprinsippet er modent for digital utvidelse

Osman Ibrahim skriver i denne utgavens fagartikkel at samvirkeprinsippet er modent for utvidelse:

– Det er modent for å utvides med et tredje element; digitalt samvirke. Med digitalt samvirke menes en forpliktelse til å tilrettelegge for og å bruke aktiv datatildeling mellom aktører i arbeidet med å utvikle en felles helhetlig innsikt med for eksempel risikodrivere/faktorer, situasjonsbildet, operasjonelle kapasiteter, informasjon til befolkningen.

Sikrer slottet

Perimetersikringen rundt Slottet skal være ferdig i løpet av året. Sikkerhetstiltakene er planlagt slik at befolkningen skal få samme tilgang og innsyn til Slottsparken og Slottsplassen som før.

Lederartikkel

– Det er et tankekors at de fleste vaktselskapene i disse tider søker etter mange nye vektere, samtidig som 1.500 vektere er korona-permitterte.

Det kan bety at et betydelig antall har valgt en ny yrkesvei. Det kan også indikere at den nye vekteropplæringen har slått uheldig ut fordi tilgjengeligheten på opplæring i helger, kvelder og i ferier oppleves som vanskelig – samtidig som kostnaden er høy. Rekruttering blant skoleungdom, studenter og folk i annet arbeid er derfor en stor utfordring.

Feriepenger under permittering

Hva gjør bedriften når arbeidstaker er permittert, og lønnstrekket ikke kan foretas? Det spørsmålet stiller NHO Service og Handel i «Advokatspalten».

FASTE SIDER

Bransjenytt
Flere sider med bransjenyheter

Nytt om navn
Nyheter om folk i bransjen

Sikkerhetsmarkedet
Se nettutgaven her

Powered by Labrador CMS