Aktuell Sikkerhet 4/2019 er ute nå

Når kunstskattene etter Edvard Munch flyttes fra Tøyen til nytt museum i Bjørvika, er det Joakim Eike Barane som har sikkerhetsansvaret. Den uerstattelige samlingen er verdt flere hundre milliarder kroner, og regnes som landets viktigste bidrag til den internasjonale kunsthistorien. Se hva du kan lese om i Aktuell Sikkerhet 4/2019.

Publisert

I Aktuell Sikkerhet 4/2019 kan du lese om følgende:

Leder:
– Beklagelig og latterlig
«På tross av at sikkerhetsbransjen kontinuerlig, gjennom mange, mange år, har jobbet for økt anerkjennelse gjennom kompetanseheving og bevisstgjøring, arbeides det i kulissene for at enkelte utdannelser skal forenkles med dertil reduserte kompetansekrav. Det er dypt beklagelig.»

Omorganiserer vakthold for billigere senter-leie
For å redusere driftsutgiftene til leietakere som rammes av økt netthandel og sviktende omsetning, vil Olav Thon Gruppen omorganisere vaktholdet ved flere kjøpesentre. Grønland Basar er allerede i gang – og et av tiltakene er tilbakeføring av driftsoppgaver fra vekterne til eget driftspersonell.

Tok kontroll over energisjefens telefon
Konsernsjef Tom Nysted i Agder Energi opplevde at noen tok kontroll over pc-en og telefonen hans, for deretter å forsøke seg på overføring av en halv million kroner.

– Lett å lure ID-kontrollene
– Jeg kunne lurt hver eneste ID-kontroll som er gjort på meg de siste årene, sier Frøy Løvåsdal i Politidirektoratet. Politiet og Skatteetaten vil bruke mer og bedre biometri for enklere å finne riktig identitet.

– Politikerne holder oss for narr
Arbeidet med nytt utdanningsløp for ordensvakter i egenvakthold står på stedet hvil. Sikkerhetsbransjen føler at politikerne holder dem for narr etter mer enn ti års arbeid og engasjement.

Den nye landsjefen
– Nå er jeg på rett plass, sier Kjell Frode Vik. Nesten 30 år etter at han debuterte som vekter, har han siden i sommer vært landsjef for Nokas i Norge.

– Gleder meg
Selv om Kjell Frode Vik er fersk som leder for 3.500 medarbeidere og en omsetning på to milliarder kroner i Norge, fremstår han som imponerende rolig. Ikke mange ukene etter ansettelsen tok han ferie for å snekre ferdig plattingen utenfor hytta i Hemsedal. Der koser han seg både sommer og vinter, så vel innendørs som ute i hytteveggen – men aller best trives han på nedoverski i alpinbakken.

– Et klart eksempel på maktmisbruk
En vekter er dømt til betinget fengsel i 21 dager og må betale 12.000 kroner i bot for voldsutøvelse på jobb. Tingretten utelukker at vekteren var, eller oppfattet å være i en nødvergesituasjon. Dommen er betydelig strengere enn hva påtalemyndigheten påsto.

Sikret seg trippel-leveranse til prestisjebygg
Oneco Technologies har sikret seg sin første store leveranse av både lås, beslag og tradisjonell sikring – i en og samme kontrakt. Nettopp slike oppdrag var målet da selskapet for under ett år siden satset på egen sikkerhetsavdeling.

Kamp mot opplæringskrav provoserer NHO
Med kommunalt tilskudd påvirker Alarm24 rikspolitikerne til å redusere utdanningskravet for alarmstasjon- operatører. Dette provoserer Runar Karlsen i NHO Service og Handel.

Reagerte raskt – stoppet epostsvindel
To ganger har politiet i Møre og Romsdal stoppet penger som epostsvindlere prøvde å få utbetalt. – Hvis noen endrer kontonummer, så ring og sjekk før du betaler, råder politioverbetjent Linn Breivik Erstad.

Hydro om cyberangrep: – Ikke bare et IT-problem, men en selskapskrise
– Vær åpen, anmeld til politiet og forstå at det er en selskapskrise. Det er Hydros råd etter cyberangrepet som kostet konsernet over en halv milliard kroner. Angrep mot andre ble avverget på grunn av samarbeidet mellom Hydro og politiet.

Gjør comeback: – Håper å bli en fryktet konkurrent og en dyktig utfordrer
Solar Norge AS er på full fart inn i sikkerhetsmarkedet. Svein Haakon Land-Hagen, som er tildelt ansvaret for satsingen, har solid nordisk bransjeerfaring etter mer enn ti år i Sony og Hikvision.

Sikrer kunstmilliarder i nytt bygg
Når kunstskattene etter Edvard Munch flyttes fra Tøyen til nytt museum i Bjørvika, er det Joakim Eike Barane som har sikkerhetsansvaret. Den uerstattelige samlingen er verdt flere hundre milliarder kroner, og regnes som landets viktigste bidrag til den internasjonale kunsthistorien.

– Mer enn fettstift på pappskive
Når det gjelder flyttingen av Munch-kunsten fra Tøyen til Bjørvika, anser Eike Barane trusselnivået som lavt. Likevel er det tett dialog med politiet om transportene og hvordan de planlegges.

Satser med egen representant i Norge
Kaare Koren Røvig har som distributør solgt videoplattformen fra Milestone i snart 15 år. Nå er han ansatt som selskapets egen representant i Norge for å sikre ytterligere vekst.

– Full kontroll på alle enheter
Garda Sikring har videreutviklet styringsenheten Garda SmartService. Ifølge Stefan Anthony Søyring åpner en nettbasert skyløsning for blant annet fjerndiagnostisering.

Satser på alarmstasjon for videoanalyse
25-årsjubilanten Hønefoss Vaktselskap går så det griner, og ledelsen slo i fjor fast at det er tid for nye tanker og ytterligere vekst. Allerede et halvt år etter oppstarten av Alertas AS håndteres 250 sikkerhetskameraer med videoanalyse fra hele landet i deres nye
alarmstasjon på Hønefoss.

– Sammen er vi sterke
Samarbeidet mellom RCO Security og Kamtek gir resultater. Etter en flørt for tre år siden har selskapene sikret seg kontrakter både i fellesskap og hver for seg som de neppe ville fått uten å stå sammen.

Juss og arbeidsmiljø
Tatt høyde for reglene om fortrinnsrett?
Bedriften har et udekket behov for arbeidskraft og har utlyst en stilling internt og eksternt. Har bedriften husket å ta høyde for reglene om fortrinnsrett?

Samfunnssikkerhet
Samfunnssikkerhetsforskning: Behov for mer samvirke mellom forskere og praktikere
Utviklingen av samfunnssikkerhet er avhengig av at forskning tar mer utgangspunkt i hva som fungerer i det praktiske arbeidet – og praktikere trenger mer innsikt i relevant forskning for effektiv utvikling av sin praksis.
Osman M. Ibrahim, risk manager, med fast spalte om samfunnssikkerhet.

FASTE SIDER

Bransjenytt
Flere sider med bransjenyheter

Sikkerhetsmarkedet
Se nettutgaven her

Sikkerhetskalenderen
Se nettutgaven her

Aktuell Sikkerhet kommer ut seks ganger i året, og er fagbladet for deg som arbeider med sikkerhetsløsninger i privat næringsliv og i det offentlige.

Bestill abonnement her

Last ned enkeltsider eller hele bladet her

Aktuell Sikkerhet kommer ut seks ganger i året, og er fagbladet for deg som arbeider med sikkerhetsløsninger i privat næringsliv og i det offentlige.

Bladet avdekker sikkerhets- og risikobehov, og gir faginformasjon om  sikkerhetsløsninger i privat næringsliv og i det offentlige.

Bestill abonnement her

Last ned enkeltsider eller hele bladet her

Powered by Labrador CMS