Tolletaten i Hedmark avslørte piratkopiert mat-emballasje. Nå fryktes det at jukseprodukter står i butikkhyller og utgir seg for å være ekte vare (foto: Even Rise).
Tolletaten i Hedmark avslørte piratkopiert mat-emballasje. Nå fryktes det at jukseprodukter står i butikkhyller og utgir seg for å være ekte vare (foto: Even Rise).

Piratkopiert mat-emballasje på avveie

En stor norsk matvareprodusent er fortvilet fordi piratkopiert emballasje er sporløst forsvunnet. Det fryktes at emballasjen står plassert i norske butikkhyller – fylt med et jukseprodukt som utgir seg for å være ekte vare.

Publisert

Mysteriet rundt den piratkopierte mat-emballasjen startet da Tolletaten i Hedmark kontrollerte en varebil på vei inn til Norge. Der fant de 3.300 enheter av nevnte emballasje sammen med andre smuglervarer.

I ettertid er det dokumentert at en fabrikk i Øst-Europa har produsert 100.000 piratkopier av emballasjen. Det betyr at 96.700 enheter kan stå i norske butikkhyller med en vare som utgir seg for å være ekte, men som i virkeligheten er et jukseprodukt.

– En vanlig forbruker vil neppe klare å se forskjell på produktets ekte emballasje og den piratkopierte emballasjen, sier seniorrådgiver Anders Flekke i Tolldirektoratet til Aktuell Sikkerhet.

Han ønsker ikke å identifisere matvareprodusenten. Etter det Aktuell Sikkerhet erfarer er det snakk om at næringsmiddelet som den piratkopierte emballasjen utgir seg for å inneholde, utelukkende er beregnet for det norske markedet.

– For produktet og produsenten er det svært skadelig om identiteten kommer ut. Verken produsenten eller Tolletaten forstår hvorfor piratkopiert emballasje produseres i Øst-Europa for så å bli smuglet til Norge, sier han.

I papirutgaven av Aktuell Sikkerhet kan du lese mer om at politiet ikke har vist interesse for saken, dette på tross av at den piratkopierte emballasjen var bestilt av tre øst-europeere som det er indikasjoner på at skal være bosatt i Norge. Også Mattilsynet har vært koblet inn i saken.

– Vi konstaterer at dette ikke er noen prioritert sak hos politiet, sier Anders Flekke.

– Dersom vi, ut fra den informasjonen vi har, vurderer at det foreligger en mulig helsefare for produkter knyttet til et produkt, vil vi alltid gå ut med allmenn advarsel til forbrukerne, sier jurist og seniorrådgiver Ellen Hestenes i Mattilsynet til Aktull Sikkerhet.

Her kan du laste ned papirutgaven av Aktuell Sikkerhet (betaling).

Her kan du tegne abonnement på Aktuell Sikkerhet.

Powered by Labrador CMS