Runar Karlsen, fagsjef i NHO Service, sier at sikkerhetsbransjen er klare til å bistå norsk grensekontroll så fort vekterne gis opplæring (foto: Even Rise).

– Vekterne kan avlaste grensekontrollen

Seks av ti mener at vektere skal kunne kontrollere pass på norske flyplasser. I dag kom det frem at politiets mannskapsmangel skaper dramatiske køer i grensekontrollen på Oslo Lufthavn Gardermoen. – Med nødvendig opplæring er vekterne beredte til å frigjøre politiressurser, sier Runar Karlsen.

Publisert

Han er fagsjef i NHO Service, og understreker at den private sikkerhetsbransjen slettes ikke er ute etter å overta grensekontrollen fra politiet ved norske flyplasser.

– Men, vi vil gjerne bidra med støttefunksjoner slik at politikraften og deres ressurser kan brukes der det er behov. Jeg er sikker på at vektere kan læres opp til å bli like flinke til å lese et pass som polititjenestemenn og politietatens grensekontrollører er. Det er dessuten et poeng at den private sikkerhetsbransjen har betydelige ressurser på flyplassene, og vil kunne være fleksible i forhold til å avlaste ved behov og i enkelte hektiske perioder tilsvarende de vi for eksempel ser nå om dagen. Jeg er også overbevist om at dette vil være god samfunnsøkonomi, sier Runar Karlsen.

– Selvsagt må politiet være i nærheten og komme vekterne til unnsetning dersom det avsløres avvik. Det må fortsatt være tjenestemenn med politimyndighet som tar de endelige beslutningene. Men ut fra min oppfatning kan den private sikkerhetsbransjen uten problemer overta deler av politiets oppgaver i grensekontrollen. Dermed bidrar vaktselskapenes samfunnsansvar med større rom for at politilederne kan prioritere polititjenestemenn og øvrige ressurser til å løse mer kompliserte oppgaver enn å sitte og vurdere pass, sier Karlsen.

Det var Romerikes Blad, og deretter Dagbladet som i dag omtalte den kritiske situasjonen på Oslo Lufthavn.

Fungerende leder for Romerike i Øst politidistrikt (tidligere Romerike politidistrikt), Bjørn Vandvik, bekrefter situasjonen overfor Aktuell Sikkerhet. Han karakteriserer den som krevende. Ved politistasjonen på Gardermoen er det ifølge nevnte aviser beregnet at det er behov for 75 flere ansatte enn de har i dag. Tiltak for å ta inn igjen overforbruk av midler i fjor, gjør at det i år er ansettelsesstopp. Kø-situasjonen som er prekær nå for tiden, forsterkes av høyt sykefravær, ferieavvikling og ferietrafikk.

På tross av den kinkige bemanningssituasjonen, er Vandvik kritisk til å sette vektere inn i roller som grensepolitiet har i dag.

– Prinsipielt er dette langt unna hva vi er vant til å bruke private aktører til. Her handler det om viktig kontroll av dokumenter for å sikre at innreisevilkårene følges. Grensekontroll er mer enn bare å sjekke hver enkelt sitt pass. Det handler også om beredskap og etterforskning. Personvern er blant annet vesentlig i denne sammenhengen, noe som også forsterker behovet for at det offentlige skal ivareta grensekontrollen selv, sier Vandvik.

Han poengterer at samtlige grensekontrollører i dag er sivilt ansatte med begrenset politimyndighet.

– Jeg tviler ikke på at vektere også kan tilegne seg samme kunnskap som grensekontrollørene har lært seg. For meg er det alltid viktig å være åpen for nye tanker, men det er problematisk å sette ut såpass rendyrkede politioppgaver som grensekontrollen faktisk er. Kontrollørene kan ta i bruk alle typer tvangsmidler som polititjenesten tillater. Det er en fallitterklæring for politiet om en så kompleks tjeneste skal settes ut til private, sier Bjørn Vandvik.

TNS gjennomførte nylig en spørreundersøkelse for NHO Service der seks av ti spurte mener at private vaktselskaper bør kunne utføre passkontroll på flyplasser.

– 22. juli ble vektere på Oslo Lufthavn satt inn i grensekontrollen for å kontrollere pass, og de har fått ros for innsatsen i ettertid. De gjorde en utmerket jobb, og jeg er slettes ikke forundret over resultatet i spørreundersøkelsen, sier Runar Karlsen.

– Hvis vi ser tilbake til 22. juli, er det altså forventet at vekterne kan brukes til blant annet passkontroll i akutte situasjoner. Og hvis vi skal gjøre en god jobb i akutte situasjoner, er det også viktig at vi gjennom kontinuitet trener på oppgavene. Jeg mener at en fast støttefunksjon fra sikkerhetsbransjen overfor grensepolitiet er et ypperlig eksempel på at det private kan frigjøre politikraft og politiressurser i hverdagen, samtidig som vi holder oss oppdaterte på den jobben det forventes at vi skal kunne levere i krisesituasjoner. I forbindelse med den skjerpende grensekontrollen i Sverige, er det nå et stort antall vektere som støtter politiet i gjennomføringen av identitetskontroll, slår Karlsen fast.

Powered by Labrador CMS